In 40 minuten naar je werk

automobilistOp een doordeweekse dag reizen werkende vrouwen gemiddeld 16 kilometer op en neer naar het werk. Bij mannen is dat bijna dubbel zoveel. Op werkdagen zijn mannen met een betaalde baan gemiddeld 40 minuten per dag onderweg naar en van hun werk, vrouwen gemiddeld 28 minuten. Dit meldt CBS.

Gemiddelde afstand die werkenden op een doordeweekse dag afleggen voor woon-werk, 2013/2014 (bron: CBS).
Gemiddelde afstand die werkenden op een doordeweekse dag afleggen voor woon-werk, 2013/2014 (bron: CBS).

Hoogopgeleiden reizen gemiddeld meer voor het werk dan middelbaar- en laagopgeleiden, vooral omdat ze doorgaans verder van hun werk wonen. Hoogopgeleide mannen leggen op een doordeweekse dag ruim 35 kilometer af in het woon-werkverkeer, laagopgeleide mannen nog geen 26 kilometer. Het effect van opleidingsniveau op de woon-werk afstand weegt niet op tegen het verschil tussen mannen en vrouwen. Hoogopgeleide vrouwen zijn gemiddeld 21 kilometer onderweg in het woon-werkverkeer, 5 kilometer minder dan laagopgeleide mannen.

Mannen leggen als bestuurder van een auto twee keer zoveel kilometers af als vrouwen. Per dag brengen mannen gemiddeld 25 kilometer achter het stuur door, voor vrouwen ligt dat op 12 kilometer. Op de bijrijdersstoel ligt dat net andersom: vrouwen stappen tweeënhalf keer zo vaak in als bijrijder en leggen – ten opzichte van mannen – twee keer zoveel kilometers af als passagier.

Inwoners van Drenthe zijn de grootste kilometervreters (ruim 37 kilometer per dag) en doen dat meer dan inwoners van andere provincies met de auto. Inwoners van Flevoland, Zeeland, Utrecht en Friesland rijden wat minder dan de Drentenaren, rond de 35 kilometer per dag. Noord-Hollanders en Limburgers reizen nog iets minder met gemiddeld 30 kilometer per dag. Zuid-Hollanders reizen het minst; dagelijks 28 kilometer.
Waar de Drentenaren het meest van allen de auto pakken, leggen inwoners van Utrecht de grootste afstanden af met fiets en trein. Limburgers reizen het minste aantal kilometers per fiets of bus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.