Na de deelfiets komt de deelscooter

coupIn Berlijn is de deelscooter geïntroduceerd. Voor drie euro huur je een half uur een elektrische scooter. Ook andere steden introduceren deelscooters.

Het project is opgezet door Bosch, samen met de Taiwanese maker van ‘smartscooters’ Gogoro. Die noemt zichzelf de Tesla van de scooters, omdat ze zijn voorzien van de nodige sensoren waarmee het gebruik kan worden vastgelegd. En van verwisselbare accu’s, die bij wisselstations kunnen worden omgeruild.

Bij de start zijn 200 scooters beschikbaar, verspreid over de wijken Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain, and Kreuzberg. De maximumsnelheid bedraagt 45 km/uur, waarmee iedereen die over een auto- of motorrijbewijs beschikt er mee mag rijden. Voor een half uur betaalt men 3 euro, voor een hele dag 20 euro. Uiteraard boekt men door middel van een app.

Ook in San Francisco kan men elektrische deelscooters huren. Daar rijden er inmiddels 400 rond, verdeeld over zo’n 75 locaties. Ze hebben een bereik van 30 tot 40 km. Daar betaalt men 4 dollar voor een half uur of 2 dollar met een maandabonnement van 19 dollar.

Tenslotte staat ook in Brussel een deelscootersysteem op stapel, ook weer opgebouwd rond een app in combinatie met een elektrische scooter. Het plan is om dit najaar te beginnen met een stuk of 20 voertuigen die voor 3,5 euro voor een half uur te huur zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.