
Vier procent verkeersreductie op A13 door mobiliteitsmanagement
Mobiliteitsmanagement rond de A13 zou een verkeersreductie van 4% kunnen opleveren. Wanneer er voldoende capaciteit is in het openbaar vervoer en aanvullende mobiliteitsmaatregelen in dit gebied worden ingezet, kan het leiden tot 11% verkeersreductie.
Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Goudappel Coffeng in opdracht van Rotterdam en Haaglanden naar het spitsverkeer op de A13. Opvallende conclusie is dat een groot deel van de verkeersstroom tijdens de spits uit bewoners van Haaglanden en Rotterdam bestaat die ook in de gebieden werken. Zo is in de ochtendspits in zuidelijke richting (Den Haag naar Rotterdam) ruim een derde deel van het verkeer regionaal verkeer. In noordelijke richting is dit ruim een kwart. Ruim drie kwart van dit verkeer is woon-werkverkeer.
Op basis van deze gegevens lijkt het mogelijk om werknemers in de eigen regio te verleiden meer gebruik te maken van het openbaar vervoer, de fiets of om buiten de spits te reizen, zo concluderen de opdrachtgevers van de studie. In totaal is het lange termijn effect van verschillende mobiliteitsmaatregelen samen (carpool, gezamenlijk bedrijfsvervoer, Smart Work Centra etc.) geschat op 4%. Wanneer er voldoende capaciteit is in het openbaar vervoer en aanvullende mobiliteitsmaatregelen in dit gebied worden ingezet, zou het kunnen leiden tot 11% verkeersreductie.