Konvooi rijden voor landbouwverkeer op Zeelandbrug

Foto: Paul Hermans
Foto: Paul Hermans

Vanaf 1 juni 2017 staat de Provincie Zeeland drie keer per week landbouwverkeer toe op de Zeelandbrug. Maximaal drie ochtenden per week kunnen voertuigen tussen 9.00 en 10.00 uur ’s ochtends in konvooi over de brug rijden.

Het konvooi vindt plaats op dinsdag, woensdag en donderdag. Dat is de uitkomst van een overleg tussen ZLTO, Cumela, Rijkswaterstaat en de provincie Zeeland.

De agrarische sector is van oudsher belangrijk voor Zeeland. Agrarische bedrijven en loonwerkers moeten met regelmaat de Oosterschelde oversteken voor het werk. Omdat zowel de Zeelandbrug als de Oosterscheldekering momenteel gesloten zijn voor landbouwverkeer, betekent dit dat landbouwvoertuigen een groot stuk om moeten rijden. Met het konvooi rijden komt er een oplossing voor deze situatie.

Aan het rijden over de Zeelandbrug zijn wel regels verbonden. Zo is eenmalig per bedrijf een ontheffing nodig en landbouwverkeer moet zich vooraf aanmelden. Verder mag een voertuig maximaal 3 meter breed zijn.

Voor vertrek verzamelt het landbouwverkeer zich aan beide zijden van de Zeelandbrug. Daarna rijden de voertuigen in konvooi tussen het overige verkeer over de brug; eerst in noordelijke richting en daarna in zuidelijke richting. Een volgauto van de Provincie Zeeland begeleidt het konvooi. Hinder voor overig verkeer blijft hiermee beperkt tot een vertraging van vijf minuten, zo verwacht de provincie.

Het konvooi rijden is een pilot die duurt van 1 juni tot en met 31 oktober 2017. Na 31 oktober vindt een evaluatie plaats. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het aantal gebruikers, de verkeersveiligheid tijdens het transport en de gemaakte kosten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.