‘Low Car Diet goedkoper dan betaald spitsmijden’

Het Low Car Diet is een van de goedkoopste en effectiefste projecten als het gaat om spitsmijden. Dat zou blijken uit een onderzoek onder oud deelnemers.

Dit zegt de organisatie achter het initiatief. Dat was tot voor kort de Stichting Ugenda, sinds eind 2016 trekt de Stichting De Reisbeweging het project.

Het Low Car Diet startte in 2012 als ludieke actie: tien directeuren leverden tien dagen lang de sleutels van hun auto in en kozen tijdens deze dagen andere – duurzame – vervoersopties. Sindsdien is de actie uitgegroeid tot een mobiliteitswedstrijd met in totaal al ruim 200 bedrijven, 200 topbestuurders en zo’n 5000 medewerkers die deelgenomen hebben.

Een evaluatie laat zien dat tijdens het Low Car Diet gedurende 30 dagen 50% minder autokilometers gemaakt worden. Er wordt 4x meer thuis gewerkt, het aantal OV-kilometers stijgt met 40% en de fietskilometers met 90%.

Aan de deelnemers is ook gevraagd of ze dat gedrag hebben volgehouden na afloop van de actie. Maar van de 5000 deelnemers vulden uiteindelijk maar 419 deelnemers een volledige enquête in. Binnen die groep is het aantal autokilometers blijvend gezakt met 23%, het aantal ov-kilometers blijvend gestegen met 30% en het aantal fietskilometers met 40%. Hoewel in het evaluatierapport deze cijfers worden doorgetrokken naar álle deelnemers, is niet bekend wat het gedrag is van de non-respondenten.

Van de respondenten zegt 45% dat sinds hun deelname aan het Low Car Diet wel eens andere keuzes te maken tijdens de spits. Hiervan reist ruim 20% nog wel met de auto maar wel eens buiten de spits, 14% reist nog wel in de spits maar af en toe met een ander vervoermiddel, en 11% zegt meer te zijn gaan thuiswerken.

Kijkend naar het aantal autoritten in de spits in de nameting blijkt dat de afname van spitsritten 23% is, aldus het Low Car Diet en dat zou aantonen dat Low Car Diet een goedkope en effectieve manier is voor het realiseren van spitsmijdingen. Kost bijvoorbeeld één spitsmijding waarbij deelnemers betaald krijgen op de A12 €28,17, voor het Low Car Diet zouden de kosten uitkomen op €6,51.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.