Vanpooling komt moeizaam van grond

Een forens die zijn collega’s ophaalt met een kleine bus en volgens naar het werk rijdt. Dat is het Vanpool concept dat uit de VS is overgewaaid. In ons land komt het maar moeizaam van de grond.

Dat signaleert KpVV in een bericht over Vanpoolen. Vanpool combineert het beste van
twee werelden: het comfort van de auto en de lage prijs en het rijden over busbanen en waar
mogelijk over de vluchtstrook, aldus KpVV.
In 2005 is Verkeer.advies in Flevoland en Noord-Holland Midden gestart met Vanpool. Directe aanleiding was het groot onderhoud van Rijkswaterstaat aan de A9 Gaasperdammerweg. Het concept gaat uit van luxe voertuigen (o.a. Volkswagen Sharan) die op de busbaan of vluchtstrook mogen. Voordat de werkzaamheden startten, registreerde Verkeer.advies kentekens op de A9 en de A6. Reizigers die drie of meer keer per week in de spits passeerden, kregen een aanbod om tijdens de werkzaamheden kosteloos het openbaar vervoer of een vanpool te gebruiken. Na afloop van het groot onderhoud kregen deelnemers het aanbod om tegen betaling door te gaan met vanpoolen. Momenteel heeft Verkeer.advies zo’n zeventig vans op de weg.
Maar Vanpool is nog niet tot een doorbraak gekomen, hoewel de meeste belemmeringen op het gebied van wet- en regelgeving zijn weggenomen. Alleen het gebruik van de vluchtstrook levert nog wel eens problemen op.
Als die belemmering ook wordt opgeheven, wordt Vanpool pas echt kansrijk, aldus KpVV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.