
‘Onderzoek naar beweegbare bruggen bereikt mijlpaal’
Het onderzoek van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group, Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland naar de levensduur van beweegbare bruggen heeft een mijlpaal bereikt. Op de TU Delft staat nu een proefopstelling die het voor het eerst mogelijk maakt om theoretische berekeningen in de praktijk te testen.
Nederland telt honderden beweegbare bruggen. Denk aan ophaalbruggen, hefbruggen of basculebruggen. Om te weten of die een gerenoveerd of vervangen moeten worden, moeten beheerders de status van de mechanische uitrusting weten.
Dit onderdeel is voor veel beheerders ‘een grote worsteling’ omdat de theoretische rekenregels de praktijk niet lijken te volgen, stellen de partijen. Volgens hen worden beweegbare bruggen hierdoor mogelijk onnodig (vroeg) vervangen.
Maatschappelijke voordelen
Antea Group, TU Delft, Rijkswaterstaat en Provincie Zuid-Holland onderzoeken momenteel de dynamica en constructieve veiligheid van beweegbare bruggen. Dit onderzoek moet leiden tot een ‘realistischer model’ om de levensduur van beweegbare bruggen te beoordelen. De verwachting is dat dit model ‘grote maatschappelijke en financiële voordelen’ biedt.
Het onderzoek is een mijlpaal bereikt, melden de partijen. Op de TU Delft staat nu een proefopstelling die het voor het eerst mogelijk maakt om theoretische berekeningen in de praktijk te testen.
Volgende stap
Promotie-onderzoek van Kodo Sektani, ingenieur bij Antea Group, resulteerde eerder al in nieuwe theoretische modellen waarmee de belastingen van brugbewegings-mechanismen in verschillende situaties voorspeld kunnen worden. De volgende stap is om de modellen te verifiëren en te valideren.
Sinds 2018 werkt aan een proefopstelling die in staat is om antwoord te geven op de vraag met welke krachten een bewegingswerk te maken krijgt en hoe alle mechanische onderdelen op elkaar inwerken.