Toerist met rolkoffer. Foto: iStock/champlifezy

Nederlander pakt graag de auto voor vakantie over de grens

Toerist met rolkoffer. Foto: iStock/champlifezy (onbeperkt gebruik)

Het is nu even niet aan de orde, maar in ‘normale’ tijden gaat ongeveer tweederde van de Nederlanders minstens één keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Bijna de helft doet dat met de auto. De trein en de bus worden betrekkelijk weinig gebruikt. De keuze voor een bepaald vervoersmiddel wordt vooral gemaakt omdat men denkt zo het makkelijkst op de plaats van bestemming te komen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Het onderzoek gaat over de jaren 2018 en 2019; de effecten van de coronacrisis spelen dus geen enkele rol in de bevindingen. In 2018 ging 65 procent van de Nederlanders tenminste één keer per jaar op vakantie. Ten opzichte van de groep die geen vakantie over de grens viert, zijn zij gemiddeld hoger opgeleid en jonger. Ook beschikken ze over een gemiddeld hoger huishoudinkomen. Van alle vakanties naar het buitenland vindt 86 procent plaats binnen Europa.

Gemakkelijk op bestemming komen

Opvallend is dat voor de meeste van deze reizen, 47 procent, de auto wordt gebruikt. Nog eens 43 procent kiest voor het vliegtuig. Met dat vervoermiddel wordt wel driekwart van alle buitenlandse vakantiekilometers door Nederlanders afgelegd, omdat het vliegtuig vooral voor reizen over langere afstanden wordt ingezet. De bus en de trein komen er in dit verband bekaaid vanaf; deze vervoersmiddelen worden elk voor slechts 3 procent van de buitenlandse vakanties van Nederlanders gebruikt.

Reizigers verklaren hun keuze voor een bepaald vervoermiddel voornamelijk doordat dit hen de gemakkelijkste manier biedt om op de bestemming te komen. Specifiek voor het vliegtuig noemen ze verder de korte reistijd, voor de auto de vrijheid en voor de trein het comfort. Voor de bus geven ze als voornaamste reden dat deze het goedkoopst is. En het type bestemming bepaalt de vervoermiddelkeuze. Bij stedelijke bestemmingen kiezen vakantiegangers vaak voor het vliegtuig, terwijl bij landelijke bestemmingen de auto het populairste vervoermiddel is.

Vaak met de auto

Verder is er een sterke relatie tussen het vervoermiddel dat mensen in het dagelijks leven gebruiken en de vervoermiddelkeuze voor vakanties naar het buitenland, zo valt de KiM-onderzoekers op. “Mensen die in het dagelijks leven vaak de auto gebruiken, gaan relatief vaak met de auto op vakantie naar het buitenland en juist minder vaak met de bus of de trein. Mensen die in het dagelijks leven daarentegen veel fietsen of het openbaar vervoer gebruiken, gebruiken voor hun buitenlandse vakantie relatief vaak de trein, de bus of het vliegtuig.” En wat verder in het oog springt: “Ondanks dat ruim 40 procent van de mensen aangeeft milieubewust te zijn, is dit niet terug te zien in een aanpassing van het reisgedrag voor buitenlandse vakanties.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.