Corridor Amsterdam Hoorn, spoorwegovergang Guisweg Zaandam BEELD IenW/Tineke Dijkstra Fotografie

Effectieve inzet verkeerslichten tegen verspreiding corona

Verkenning in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), studie naar de bereikbaarheid en doorstroming op de lange termijn in de corridor Amsterdam – Hoorn, spoorwegovergang Guisweg te Zaandam in ochtendspits met veel fietsers, scholieren op de fiets die de weg en spoor oversteken, kruising met stoplichten, fietspaden, druk verkeerspunt, gevaarlijke kruising.

Door het verkeerslicht vaker en langer op groen te zetten voor fietsers en voetgangers, kunnen deze verkeersdeelnemers beter afstand houden. Hierdoor neemt namelijk het aantal wachtende fietsers op een druk kruispunt af. De maatregelen die de provincie Noord-Holland heeft genomen om de verspreiding van corona tegen te gaan blijken effectief. Als minder mensen op een één plek staan te wachten, is het gemakkelijker om anderhalve meter uit elkaar te blijven. 

Jeroen Olthof, gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit: “We proberen de groentijd voor fietsers en voetgangers zo optimaal mogelijk in te stellen zodat zij veilig kunnen reizen. Toch kan dat niet onbeperkt, omdat het overige verkeer in de regio dan opstroopt. Het is daarom raadzaam om goed voorbereid op reis te gaan. Het coronadashboard helpt daarbij.”

Coronadashboard

De provincie maakte onlangs bekend meerdere maatregelen te nemen. Een van de belangrijkste betrof een aanpassing van de verkeerslichten, zodat fietsers en voetgangers minder vaak stil komen te staan voor een rood licht. Dit gebeurde bij tientallen verkeerslichtinstallaties in de provincie. Zelfs waar dit tot gevolg heeft dat door deze aanpassingen het autoverkeer en openbaar vervoer langer staat te wachten voor het verkeerslicht.

Daarnaast werd het coronadashboard geïntroduceerd. Dit laat de wachttijd bij provinciale wegen zien en de ‘druktemeter’ geeft aan waar grote groepen fietsers oversteken. Reizigers kunnen op basis van die informatie besluiten dat het verstandiger is om een andere route te kiezen.

Lees ook:

Coronadashboard van Noord-Holland toont drukke kruispunten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.