Speed-Pedelec BEELD: IenW/Bart van Vliet

VerkeersNet Journaal: de impact van de snelheidsverlaging van 50 naar 30 km/u

Wat is de impact van de plannen van de Tweede Kamer om de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur? Hoe valt hierop te handhaven? En natuurlijk rijden niet alleen auto’s tegenwoordig harder dan 30 kilometer per uur in een stad. Kan een snelheidsregulering op de speedpedelec ervoor zorgen dat er minder snelheidsverschillen ontstaan van verschillende voertuigen in de stad? Deze onderwerpen staan centraal in een nieuw VerkeersNet Journaal.

Sprekers

Als eerste gaat senior onderzoeker Atze Dijkstra van het SWOV dieper in op de aangenomen motie van de Tweede Kamer om 30 kilometer per uur de norm te maken in plaats van de huidige 50 kilometer per uur. Hoe verstandig is deze maatregel? Over hoe veel straten hebben we het nu precies? En welke maatregelen kunnen gemeenten nemen voor de handhaving, behalve een bord plaatsen?

Hierna door met Johan Winnubst van BAM over de snelheidsregulering van de speedpedelec die zij hebben ontwikkeld. Met dit voertuig behalen fietsers een snelheid van 45 kilometer per uur en dat is geen probleem op bepaalde verbindingen. Anders is dat is in steden, waar veel verkeer is. De oplossing van GoinGDutch, waarin BAM partner is, kan de wegbeheerder bepalen waar zij de ondersteuning van de speedbike terugschroeft van 45 naar 30 kilometer per uur.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “VerkeersNet Journaal: de impact van de snelheidsverlaging van 50 naar 30 km/u”

Halmar Kranenburg|05.11.20|12:42

Fijn dat er aandacht voor de speedelec. In aantallen gebruikers nog marginaal vergelijken met het aantal OV-reizigers die per bus vooral op 50 km/h wegen reizen. Met verdere verlaging van de snelheid gaan reisduur en exploiatiekosten (dus subsidie en/of tarief) omhoog… is daar al aangedacht?

Niels van der Wal|05.11.20|12:40

Vraag die mij bezighoud: Als een 30 km/u weg niet aangepast (gefaciliteerd) is voor de snelheid van 30, dan kan er niet bekeurd worden als iemand er 50 km/u rijdt,omdat de rechter de boete nietig verklaard. Wordt dit ondervangen door deze wet; kan iemand die in de bebouwde kom 50 km/u rijdt wel bekeurd worden op een niet aangepaste weg?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.