Tolheffing bij Westerscheldetunnel

Nieuw pleidooi om Westerscheldetunnel tolvrij te maken

6-7-2020, Nederland, Borssele de tolhuisjes van de Westerscheldetunnel tol; toltunnel; Westerscheldetunnel; Westerschelde-Tunnel; tussen; Zeeland; Zeeuwsch Vlaanderen; tolweg; tol; verkeer; contactloos betalen; foto Marcel van den Bergh

De provincie Zeeland doet een dringend beroep op het nieuwe kabinet om de tolheffing voor de Westerscheldetunnel op te heffen. Er is voor weggebruikers geen redelijk alternatief, omdat het alternatief via Antwerpen van weggebruikers vraagt dat ze 100 kilometer omrijden. Onderzoek van Zeeland heeft nu uitgewezen dat het opheffen van deze tol een positief effect heeft op Zeeland.

De tolheffing staat gepland tot 2033, maar kan op steeds meer kritiek rekenen. Omdat alleen in Zeeland tol moet worden betaald voor deze belangrijke, primaire verbinding, ontstaat het gevoel dat er sprake is van een onrechtvaardigheid. De tol die hier betaald moet worden, vormt een barrière om vrij te reizen over deze belangrijke verkeersader voor Zeeland.

Reizen in provincie

Gedeputeerde Harry van der Maas: “Al jaren moeten we in Zeeland betalen om tussen verschillende delen in onze provincie te reizen. Tegelijkertijd is de route van Goes naar Gent sinds de aanleg van de Sluiskiltunnel en de ontwikkeling van North Sea Port alleen maar belangrijker geworden. Uit onderzoek blijkt nu dat investeren in een tolvrije Westerscheldetunnel gunstig is voor het maatschappelijk belang van Zeeland en daar buiten.”

Het tolvrij maken van de tunnel zal volgens onderzoek onder andere gunstig zijn voor de arbeids- en woningmarkt, onder meer omdat het aantrekkelijker wordt om te werken ‘aan de overkant’. Ook de regionale economie zal hier de vruchten van plukken, omdat het daardoor voor bedrijven aantrekkelijker wordt om zich elders in de regio te vestigen, uit te breiden en personeel aan te trekken.

Financiën

Er is daarnaast gekeken naar de financiële gevolgen als er geen tol meer betaald hoeft te worden. Volgens de onderzoekers heeft het Rijk per definitie ruimere mogelijkheden voor de dekking van het financiële tekort dat ontstaat bij het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. “Ik wil namens Zeeland in aanloop naar de kabinetsformatie stappen maken om de Westerscheldetunnel zo snel mogelijk tolvrij te maken. Het is nodig dat nieuwe Kamerleden en het nieuwe kabinet het belang inzien van de positieve effecten van versnelde tolafschaffing”, aldus Van der Maas.

Lees ook:

ChristenUnie: schrap alle tolheffing

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.