Auto's en fietsers op 30 kilometer-weg (foto: Paul Voorham/Sweco)

‘Geen hoofdrol meer voor auto in de stad door shared speed’

Bron: Sweco Foto: Paul Haarman

Er komen steeds meer alternatieven voor de auto, maar de grote meerderheid heeft het reisgedrag nog niet wezenlijk veranderd. Door stedelijke mobiliteit zo te ontwerpen dat alle vormen van vervoer aan elkaar gelijkwaardig zijn, kan dit wel worden bereikt. Dit is het principe van ‘sharing speed’: iedereen in de stad heeft evenveel ruimte, ongeacht de snelheid waarmee hij beweegt. 

Ingenieursbureau Sweco lanceert ‘shared speed’ in het Urban Insight rapport ‘Healthy options for our streets and cities’ als nieuwe ontwerpstrategie voor stedelijke mobiliteit. Stedelijke ontwerpers en mobiliteitsexperts moeten samen de straten ontwerpen voor verschillende snelheidsniveaus. Dit leidt volgens de Zweedse en Noorse schrijvers van het rapport tot dalende ongevallencijfers, minder emissies en een meer leefbare stad.

Door shared speed te omarmen als ontwerpstrategie, krijgen mensen de hoofdrol in een stad in plaats van gemotoriseerd verkeer. In de praktijk betekent dit dat alle voertuigen een lage snelheid moeten aanhouden. “Een stad die is gebouwd voor snelheden boven 40 kilometer per uur, biedt minder reisopties en sluit zelfs sommige mensen uit van toegang tot voorzieningen. Daarentegen versimpelt een stad waar 20 kilometer per uur het dagelijkse leven te voet of op de fiets.”

Auto’s nemen veel ruimte in

Het doel van shared speed is niet om al het gemotoriseerd uit de stad te weren, maar ervoor te zorgen dat de mobiliteit in een stad minder toegespitst is op auto’s. “50 tot 70 procent van de openbare ruimte in de steden is nu gereserveerd voor gemotoriseerd verkeer. Maar een stad is niet voor auto’s, die is er voor de bewoners”, aldus Susan Groot Jebbink, Business director Gezonde & Veilige stad in een reactie op het rapport.

“De ruimte die autowegen nu innemen in een stad, bieden zoveel meer mogelijkheden. Het kan ook een ruimte zijn waar geluid, luchtkwaliteit en andere milieurisico’s onder een gezonde drempel worden gehouden, waar straten woonplaatsen worden in plaats van alleen maar door te rijden en waar auto’s gasten zijn en niet langer de dominante gebruikers van de openbare ruimte.”

Snelheid beperken

Om dit principe te laten werken, moeten alle voertuigen zich aan de beperkte maximumsnelheid houden. Dit heeft meerdere voordelen. Hogere snelheden betekenen vaak ernstigere ongevallen – vooral onder voetgangers en fietsers. Snelheden rond de 20 kilometer per uur zijn daarentegen relatief veilig en haalbaar voor verschillende vervoersmodaliteiten.

Daarnaast zijn er ook allerlei voordelen voor de duurzaamheid, leefbaarheid en de gezonde stad. “Vervoersplanners hebben deze aspecten niet genoeg benadrukt bij het bepleiten van duurzame reiskeuzes”, vinden de schrijvers van het rapport. “Bovendien hebben stedenbouwkundigen en architecten de reissnelheid niet erkend als een toereikende methode om een aantrekkelijk stedenbouwkundig ontwerp te ondersteunen.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Redistributing street space, shared speed (Bron: Sweco)

Modal shift

Hhet inrichten van de stad via dit concept kan bijdragen aan de modal shift waar veel overheden mee bezig zijn. Door de snelheid van motorvoertuigen te beperken, wordt de rit met de fiets net zo snel of zelfs sneller dan met een auto en de concurrentiepositie van duurzame vormen van mobiliteit ten opzichte van bijvoorbeeld de auto gaat hierdoor dus omhoog.

Het beperken van snelheden van motorvoertuigen is niet altijd gemakkelijk. Het is dan ook van groot belang om een combinatie te maken tussen wetgeving, een goed ontwerp én de adaptatie van slimme technieken. De schrijvers denken dan bijvoorbeeld aan geofencing, waarbij het systeem zelf de maximumsnelheid van het voertuig aanpast in bepaalde gebieden.

Ook van autonome voertuigen is de inschatting dat die niet te hard rijden, zelfs zonder bijvoorbeeld drempels of andere barrières in de openbare ruimte. Andersom zal het straks voor autonome auto’s gemakkelijker zijn om zich te mengen in het drukke verkeer wanneer de snelheden van alle vervoersmiddelen dichter bij elkaar liggen.

Geografische locaties

Dit concept kan worden ingevoerd op lanen, straten of plekken, zoals pleinen, én zelfs in hele wijken of op grootschalige vervoersnetwerken. De meeste voordelen worden opgemerkt in het laatste geval. Door dit concept door te voeren op met elkaar verbonden of kruisende wegen, zullen naar verwachting de meeste voordelen behaald worden.

“Je hoeft auto’s niet per se te verbieden om geweldige plekken te creëren”, aldus stedenbouwkundige Brent Toderian. “Maar je moet de rol van de auto volledig opnieuw definiëren. Je moet auto’s als laatste prioriteit geven en mensen eerst.”

15-minutenstad

Ook verwachten de schrijvers van het rapport dat dit de 15-minutenstad dichterbij brengt. Dit wint de laatste jaren aan populariteit en bijvoorbeeld de gemeente Utrecht heeft de ambitie de komende jaren naar een 10-minutenstad toe te werken, waarbij alle voorzieningen op 10 minuten afstand liggen. Daar wordt de mobiliteit op ingericht.

In Nederland heeft Sweco al een mobiliteitsplan ontwikkeld voor een plek waar dit principe terug te zien is, namelijk Buurtschap Te Veld in Veldhoven. Vooral milieubewuste vervoersalternatieven krijgen hier de ruimte en op mobiliteitsknooppunten kunnen bewoners voor een breed scala aan mogelijkheden kiezen, zoals fietsen, elektrische bromfietsen, aansluitingen op het openbaar vervoer en elektrische deelauto’s.

Parkeerruimte is er alleen aan de randen van de kamers. Juist de fiets- en wandelpaden leiden naar de woningen en openbaar vervoervoorzieningen. Auto’s zijn in Buurtschap Te Veld slechts te gast; de wijk is namelijk zo ontworpen dat ze niet meer nodig zijn om de bewoners mobiel te houden.

Lees ook:

Wat betekent een 10-minutenstad voor de mobiliteit in een stad?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “‘Geen hoofdrol meer voor auto in de stad door shared speed’”

Jaap Van Velzen|06.05.21|12:41

Een leuk principe, shared speed. Maar de basis ligt mi toch bij shared space. Een volgtijdelijke combinatie van die twee lijkt me een logischer aanpak. Want de basis is ruimtegebruik in relatie met bereikbaarheid. Pas daarna komt snelheid.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.