Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn (bron: ANP)

Opnieuw problemen ‘rampbrug’ Alphen aan den Rijn

Aan de onderkant van een opgang naar de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn scheuren ontdekt. Een weg die onder dit deel door loopt, is om die reden afgesloten. De brug kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws, onder meer in 2015, toen bij het plaatsen van het nieuwe brugdek twee hijskranen omvielen.

De scheuren werden ontdekt tijdens freeswerkzaamheden aan het fietspad over de brug. “Tijdens het fresen constateerden we dat de wapening van beton niet is zoals het hoort”, aldus een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland. Voor zover hem nu bekend, lijkt er geen sprake te zijn geweest van een heel onveilige situatie.

“Ik stel me zo voor: het is bewapening van beton, dat wordt poreus en leidt tot gruis.” Momenteel wordt gesproken over welke maatregelen moeten worden genomen. Mogelijk wordt de voet gestut.

Omvallen hijskranen

Het bewuste deel is overigens niet het deel van de brug dat was betrokken bij het omvallen van de hijskranen in 2015, aldus de woordvoerder. De hijskranen stonden destijds op pontons in de Oude Rijn. Toen ze het nieuwe brugdeel hesen, vielen ze om en kwamen ze samen met het brugdek op woningen en winkelpanden aan de oever terecht. De schade was fors, maar niemand raakte hierbij gewond. De ‘rampbrug’ werd in 2016 weer opengesteld, nadat het rijdek alsnog op zijn plaats was gelegd.

De Koningin Julianabrug over de Oude Rijn dateert uit 1955. Voor het ongeval tijdens de renovatie waren er al tal van problemen met het bouwwerk. In 2010 waarschuwde een onderhoudsbedrijf dat de stalen constructie van de brug slecht was. Een jaar later greep de gemeente in toen bleek dat de verbinding op instorten stond. In juni 2013 waren er opnieuw problemen, deze keer met het remsysteem van het beweegbare brugdeel. In januari 2014 kon door een storing de brug niet meer omlaag.

Bron: ANP

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.