Geluidsscherm naast snelweg (bron: VK)

Rijkswaterstaat neemt maatregelen tegen geluidshinder in Zuid-Holland

Rijkswaterstaat pakt met verschillende maatregelen de geluidshinder van Rijkswegen voor circa 450 woningen in Zuid-Holland aan. Het gaat bijvoorbeeld om de aanleg van stiller asfalt, het plaatsen van een geluidsscherm of het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek. Die maatregelen heeft minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat vastgesteld.

Het gaat om woningen langs de wegen A13, A16, A20, A29, N44, N2 en N11, waarbij het gemiddelde geluidsniveau per jaar aan de buitenzijde meer is dan 65 decibel. In de provincie Zuid-Holland komen er in totaal zo’n 1.900 woningen in aanmerking in 22 gemeenten. Voor deze 450 woningen is nu een geluidssaneringsplan gemaakt, dat valt onder het meerjarenprogramma Geluidsanering.

Woningen saneren

Dat Rijkswaterstaat de geluidshinder van rijkswegen in de provincies aanpakt is een gevolg van is ingegeven door de Wet milieubeheer. In die wet is bepaald dat de woningen waar het geluid van rijkswegen te hoog is, gesaneerd worden onder bepaalde voorwaarden. Dat betekent dat Rijkswaterstaat maatregelen moet nemen die ervoor zorgen dat het geluid bij of in woningen wordt verminderd.

Om dit te bekostigen heeft de Tweede Kamer 900 miljoen euro ter beschikking gesteld aan Rijkswaterstaat en ProRail om het meerjarenprogramma Geluidsanering uit te voeren. Die laatste kan zo de geluidsoverlast bij woningen langs het spoor aanpakken. Bij Rijkswaterstaat gaat het om twintig regionale plannen en mogelijke maatregelen zijn dus stiller asfalt, geluidschermen of -wallen en isolatie van woningen. Eerder werd al een plan gemaakt voor de aanpak van herrie bij 1.450 woningen. Dit is het tweede plan.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.