File, snelweg. Foto: RamonBerk / iStock

Forse daling auto- en buskilometers naar buitenland in coronajaar

Personenauto’s, bestelauto’s, bussen en zware voertuigen reden vorig jaar in totaal bijna vijftien miljard kilometer in het buitenland. Dat is zo’n 6,7 miljard kilometer minder dan een jaar eerder – een afname van een derde. Er werden vooral minder autokilometers afgelegd, namelijk 36,3 procent. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De afname is te verklaren door de coronacrisis. Hierdoor was het lange tijd nauwelijks mogelijk om naar het buitenland te reizen voor dagtrips en vakanties en zelfs voor werk of dagelijkse boodschappen was het lange tijd lastig. Er gingen veel minder mensen met de wagen op vakantie.

Weinig effect voor zwaar verkeer

Het grootste effect was dan ook het sterkste merkbaar bij Nederlandse personenauto’s. Daar was sprake van een afname van 17,7 miljard in 2019 naar 11,3 miljard een jaar later. CBS wijst erop dat het aantal kilometers dat Nederlandse personenauto’s in het buitenland aflegden procentueel sterker is gedaald dan de binnenlandse kilometers. Die daalden met 14,8 procent. De afname bij bussen was ook fors. Hier is sprake van een daling van 60 procent naar 26,2 miljoen kilometer.

Tegelijkertijd bleef het aantal kilometers dat werd afgelegd voor vrachtvervoer grotendeels gelijk. Nederlandse bestelauto’s reden vorig jaar 742,4 miljoen kilometer in het buitenland en dat is een vermindering van 5,4 procent ten opzichte van 2019. Zware vrachtvoertuigen reden in 2020 bijna 2,9 miljard kilometer in het buitenland: 6,4 procent minder dan een jaar eerder.

Minder verkeer

Het is logisch dat het verkeer over de grens is afgenomen, want zelfs in Nederland was het beduidend rustiger op de weg. Er was sprake van een afname van 12,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Als gekeken wordt naar het totale aantal kilometers dat op Nederlandse bodem is gereden door Nederlandse én buitenlandse voertuigen komt dit uit op 11,9 miljard kilometer. Dat staat ongeveer gelijk aan het niveau van 2001.

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.