
Hoe blijven verkeersmodellen bruikbaar en relevant?
Verkeersmodellen zijn veelgebruikte tools om de effecten van mobiliteitsbeleid vooraf in te schatten. Maar deze modellen zijn vaak gebaseerd op mobiliteitsgedrag in het verleden, en ons mobiliteitsgedrag verandert. We werken meer thuis, shoppen vaker online en daarmee wordt ons verplaatsingsgedrag minder structureel. Daardoor voldoen traditionele verkeersmodellen niet meer.
Willen verkeersmodellen ook in de toekomst bruikbaar én relevant blijven, dan moeten ze zich op drie belangrijke vlakken ontwikkelen: het onderscheiden van doelgroepen, het kunnen verwerken van deelmobiliteit en het beter gebruiken van data. Dit zijn ook wel de D’s. Stefan de Graaf, consultant bij Dat.mobility, onderdeel van Goudappel, schreef er een whitepaper over.
Mobiliteit lastiger te modelleren en voorspellen
“Data toont aan dat de COVID-19 pandemie de mobiliteitstransitie zichtbaar heeft versneld”, aldus De Graaf. “Onze mobiliteit wordt minder structureel en homogeen, en dat maakt ze lastiger te modelleren en voorspellen. Maar bestuurders blijven waarde hechten aan getalsmatige onderbouwing. Om beleidsmatig relevant te blijven, is er dus een nieuwe generatie verkeersmodellen nodig, die zich ontwikkelt op het gebied van doelgroepen, deelmobiliteit en data.“