Ouderen bereid rijbewijs in te ruilen voor gratis openbaar vervoer

Een grote groep ouderen is bereid om het rijbewijs na het 70ste in te leveren in ruil voor gratis openbaar vervoer. Dat blijkt uit onderzoek dat Veilig Verkeer Nederland (VVN) de afgelopen weken heeft laten houden onder een groep Nederlanders van 50 tot 70 jaar. Het onderzoek werd voor VVN uitgevoerd door Ruijgrok Netpanel.
De regeling, waarbij ouderen na hun 70ste levensjaar op elk willekeurig moment zouden kunnen besluiten om hun rijbewijs in te leveren voor gratis openbaar vervoer bestaat weliswaar (nog) niet, maar op voorhand spreekt 41% van de respondenten zo’n regeling wel aan. Een iets kleinere groep van 36% zou serieus overwegen om van een dergelijke regeling gebruik te maken. VVN zou graag zo’n regeling zien omdat ouderen zo langer op een veilige manier mobiel kunnen blijven.
In het onderzoek blijken ouderen namelijk aan hun mobiliteit te hechten omdat het hen een gevoel van zelfstandigheid/onafhankelijkheid geeft. Ruim twee derde (66%) geeft dit als belangrijkste reden om mobiel te willen blijven. Noodzaak voor het dagelijks leven (42%), het gevoel van vrijheid (27%) en het onderhouden van sociale contacten (23%) zijn andere belangrijke redenen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.