TNO over Filevrije Dag: automobilisten rijden sneller

De eerste analyses van TNO wijzen uit dat de Filevrije Dag heeft bijgedragen aan 10-15% minder files. De files begonnen later en eindigden eerder ten opzichte van een normale donderdagochtend met goed weer. Ook lag de snelheid in de spits in de Randstad zo’n 15% hoger. NS meldt een toename van ongeveer 5% (circa 15.000) treinreizigers en bij twee bedrijven samen werd 40% meer getelewerkt.
In de ochtendspits lag de gemiddelde snelheid op de filevrije dag 14% hoger dan de referentiesituatie. TNO heeft de gemiddelde snelheid uitgerekend voor vier regio’s: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam / Den Haag en Eindhoven. De piek in de spits viel voor deze regio’s op verschillende momenten, ook werden per regio verschillende waarden voor de verbetering van de gemiddelde snelheid gemeten.

De filelengte is nagenoeg de gehele ochtendspits lager geweest dan op een normale donderdag. Daarnaast lijkt de ochtendspits op de Filevrije Dag meer geconcentreerd dan in de referentiesituatie. De referentie betreft een verwachting van een ‘normale’ 9 oktober met mooi weer. In de aanloop naar de spits en in de afloop van de spits verstoorden enkele werkzaamheden en ongevallen het beeld.TNO heeft bij verschillende bedrijven de mate van telewerken gemeten. Vooral bij de Rabobank, mede initiatiefnemer van de Filevrije Dag, was het aantal telewerkers ten opzichte van andere donderdagen bijna twee keer zo groot (90% meer deelnemers). Een grote piek van inloggers is te zien om 7:45 uur.

Telewerken
Ruim honderd bedrijven hebben zich vooraf aangemeld om mee te doen aan de Filevrije Dag. Een aantal verrassende acties is gevoerd zoals kamperen bij de baas, met de boot naar het werk, bomen planten voor minder gereden kilometers en ontbijt, lunches of snacks tijdens de spits voor deelnemers aan de dag. Athlon Car Lease en Capgemini meldden aan TNO dat de deelnemende medewerkers enthousiast hebben deelgenomen aan dit initiatief. Capgemini heeft de actie ingezet op maandag en schat dat in de afgelopen vier dagen circa 40.000 minder autokilometers zijn gereden. Athlon Car Lease heeft circa 150 gratis lunches uitgedeeld aan medewerkers die een actieve bijdrage leverde aan de Filevrije Dag.


Openbaar vervoer
TNO heeft ook onderzocht of extra gebruik van het openbaar vervoer kon worden gemeten. De NS meldde als indicatie een stijging van ongeveer 5% van het aantal reizigers in de ochtendspits. Bij de Reisinformatiegroep (ov9292) werd de afgelopen dagen geen noemenswaardige toename in het aantal verzoeken om informatie geconstateerd. TNO wil komende maand met NS onderzoeken of het P+R gebruik is veranderd en of aantal treinreizigers op congestiegevoelige routes sterk is veranderd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.