KPN start proef met het vermijden van de file

KPN is een proef gestart met honderd medewerkers om het reizen voor of na de ochtendspits en flexibel werken te bevorderen. Het doel van de proef is om deelnemers bewuster te laten kiezen wanneer men naar kantoor reist en waar men werkt. Met behulp van een speciaal GPS-kastje registreert KPN het reisgedrag van medewerkers. Wie tijdens de proef zijn reisgedrag daadwerkelijk verandert, wordt daarvoor beloond.

Aan de proef nemen medewerkers deel die in Den Haag werken in het gebouwencomplex Haagse Veste en Telecomplein. Zij reizen over het algemeen veel in de spits. Uit de aanmeldingen voor de testgroep is gebleken dat voor de proef slechts 30% van de deelnemers de spits probeerde te vermijden.
De deelnemers aan de proef krijgen een speciaal GPS-kastje in hun auto ingebouwd dat registreert wanneer zij naar hun werk gaan en welke route men daarbij neemt. Het kastje legt vast of de file ook echt wordt vermeden. Als de medewerkers hun reisgedrag daadwerkelijk veranderen, krijgen zij vijf euro per keer dat zij de spits vermijden. Die beloning is gekoppeld aan de proef en moet helpen het veranderde reisgedrag ook voort te zetten na afloop van de proef wanneer de beloning niet meer verstrekt wordt.

KPN heeft op de kantoren al voorzieningen getroffen die flexibel werken mogelijk maken. Zo is de desktop PC nagenoeg verdwenen uit de kantoren en werken bijna alle medewerkers met een laptop, waarmee inloggen op het KPN bedrijfsnetwerk thuis mogelijk is. Om bijvoorbeeld eerst te gaan thuiswerken en na de spits naar kantoor te gaan. Ook kan men gebruik maken van een zogenoemde conference card, waarmee het mogelijk is thuis deel te nemen aan telefonische vergaderingen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.