TNO evalueert Filevrije Dag

TNO heeft de evaluatie van de filevrije dag gepresenteerd. Belangrijkste conclusies zijn dat er op de filevrije dag 7% minder files stonden en dat het verkeer overdag 10% sneller heeft gereden.

De filevrije dag vond plaats op donderdag 9 oktober jl. en is een initiatief van de ANWB, de Rabobank en de Nederlandse Spoorwegen. Via verschillende media zijn bedrijven en automobilisten opgeroepen mee te doen met de filevrije dag. Op de site van Nederland Bereikbaar hebben negentigduizend mensen vooraf aangegeven aan de filevrije dag mee te gaan doen.
De negentigduizend mensen en 120 bedrijven die het initiatief hebben opgepakt, hebben er samen voor gezorgd dat autorijdend Nederland gemiddeld 10% sneller kon rijden op 9 oktober 2008. De files in de ochtendspits ontstonden 20 tot 30 minuten later en waren ook 20 tot 30 minuten eerder opgelost. De filezwaarte (lengte van de files vermenigvuldigd met de tijdsduur) was gedurende de gehele dag gemiddeld 7% minder dan op vergelijkbare donderdagen in oktober 2008.
Bij Rabobank Nederland in Utrecht werd er tijdens de ochtendspits 75% meer gebruik gemaakt van telewerken. De tellingen van NS duidden een toename van circa 5% reizigers (15.000) in de ochtendspits.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.