Car2go in Amsterdam met 300 elektrische deelauto’s van start

Car2go start op 24 november in Amsterdam met de verhuur van 300 elektrische smarts als deelauto. Amsterdam is de vijfde stad ter wereld waar car2go wordt aangeboden en de eerste stad in Europa met een volledige elektrisch aangedreven vloot.

De 300 elektrische smarts kunnen worden gehuurd zonder dat ze op een vastgestelde plaats of tijd weer moeten worden ingeleverd. De auto’s kunnen op straat worden opgeladen bij de Amsterdamse oplaadpunten. Volgens Robert Henrich CEO van car2go sluit het concept aan bij de trend dat mensen in de stad steeds vaker hun auto verruilen voor autodelen. “Het is een aanvulling op de bestaande vervoermiddelen voor mensen die spontaan en voor korte tijd een auto willen huren. Het betekent geen vaste laste lasten als wegenbelasting, autoverzekering, parkeervergunning en APK-keuring. De ervaring van car2go in andere steden laat zien dat hieraan behoefte bestaat.”
Klanten kunnen met hun car2go overal naartoe rijden, maar moeten de auto na afloop daarvan terugbrengen naar het car2go-gebied. Het servicegebied beslaat 80 vierkante kilometer. Grofweg binnen de ring A10, uitgezonderd Amsterdam Noord, maar met delen van de Zuidas, Arena en IJburg. De smarts parkeren hier gratis en kunnen worden achtergelaten op de gewone parkeerplekken of bij één van de ruim 200 oplaadpunten op straat die Amsterdam nu rijk is. Ook is het mogelijk om de auto te parkeren op één van de 36 speciaal daarvoor aangewezen car2go-parkeerplaatsen in zes garages van Q-Park in het stadscentrum. De car2go-auto’s hebben een actieradius van 135 km per uur. De car2go-auto’s en ook andere elektrische auto’s kunnen opladen bij de meer dan 200 Amsterdamse openbare oplaadpunten op straat. Tot eind 2012 zal dit aantal snel worden uitgebreid tot 1000 laadpunten. Als de accucapaciteit minder dan 20 procent is, dient de auto te worden geparkeerd bij een van de oplaadpunten. De dichtstbijzijnde oplaadlocatie wordt op het instrumentenpaneel in de auto aangegeven. Is het laadniveau lager dan 40 procent, dan krijgt de chauffeur een tegoed van 10 gratis minuten voor het opladen van de auto. De auto hoeft niet volledig te worden opgeladen voordat een car2go-auto weer gehuurd kan worden; de auto is beschikbaar voor de volgende klant bij een minimale accucapaciteit van 50 procent.
Eén minuut rijden in een auto van car2go kost 29 cent. Het uurtarief bedraagt € 12,90 en het dagtarief € 39,- (24 uur). Als car2go wordt gebruikt voor stop-overs, start automatisch een speciaal parkeertarief van 9 cent per minuut (€ 5,40 per uur). Verzekeringen, belastingen, elektriciteit en parkeergeld zijn in deze prijs inbegrepen.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.