27% meer spitsmijdingen bij gepland gedrag
Succesvolle spitsmijders denken eenmalig na over de manier en het tijdstip van reizen en willen zo min mogelijk afwisseling. Hoe graag beleidsmakers ook zouden willen dat de reiziger zich per keer afvraagt wat de beste manier van reizen is, de reiziger volgt liever zijn geplande gedrag. Automobilisten staan wel open voor ander gedrag, maar willen dat nieuwe gedrag dus eenmalig plannen en voor langere tijd invoeren.
Dit blijkt uit een onderzoek onder deelnemers aan het Spitsmijdenproject in Brabant. Als onderdeel van Spitsmijden in Brabant is een gedeelte van de deelnemers aan de praktijkproef gevraagd om per week een persoonlijk mijdplan te maken. Dat blijkt te helpen. Deelnemers die zo’n mijdplan hebben gemaakt, mijden 27% meer spitsritten dan deelnemers die dat niet doen. In de praktijkproef ‘Spitsmijden in Brabant’ onderzoeken de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven of spitsrijders te verleiden zijn tot gedragsverandering. Ruim 2.000 automobilisten doen mee.
Spitsmijden in Brabant is op 1 mei 2012 aan een nieuwe fase van de praktijkproef begonnen. Waar deelnemers voorheen een beloningsbudget tot wel €100, – per maand konden verdienen als zij minder vaak dan voorheen tijdens de ochtend- en of avondspits in de centra van Eindhoven en ’s-Hertogenbosch reden, krijgen de deelnemers nu geen beloningsbudget meer toegekend. De reden hiervoor is dat wij willen onderzoeken hoe deelnemers hun reisgedrag voortzetten na het beëindigen van de beloning. Tot en met 31 juli 2012 kunnen deelnemers nog gebruikmaken van de informatiediensten op de TravelStar. Daarna stoppen de informatiediensten.