Verkeersdrukte Randstad neemt toe

filezwaarte
Jaarfilezwaarte in miljoen kilometerminuten (bron: IenM).

Ten opzichte van vier maanden geleden is vooral in de Randstad de drukte op de rijkswegen toegenomen. Landelijk is het totaal aantal afgelegde kilometers op het rijkswegennet op jaarbasis nagenoeg gelijk gebleven.

Dat staat in de Publieksrapportage Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal afgelegde kilometers op jaarbasis is sinds begin van dit jaar met 0,1 procent gestegen tot 66,4 miljard. De hoeveelheid uren die alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is in totaal 49,3 miljoen uur op jaarbasis. De jaarfilezwaarte (de gemiddelde filelengte vermenigvuldigd met de duur van de file) is gestegen met 12 procent tot 9 miljoen kilometerminuten. Deze stijging komt vooral door meer verkeer tijdens de spits (56%), door auto’s met pech, schoonmaken van het wegdek en verkeersongevallen (32%), het weer en overige oorzaken (12%). De hinder door werkzaamheden is gelijk gebleven, dit is 4,3% van de totale filezwaarte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Neem nu een gratis proefabonnement van een maand.

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.