Meer verkeer, hoeveelheid file stabiliseert

In de eerste 4 maanden van 2017 is de drukte op de rijkswegen stabiel gebleven. Er zijn op jaarbasis iets meer kilometers afgelegd, maar de jaarfilezwaarte is licht afgenomen.

Dat staat in de 1e Publieksrapportage Rijkswegennet 2017 die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal afgelegde kilometers per jaar is met 0,5% toegenomen tot 70,3 miljard. De meerjarige trend blijft hiermee licht stijgend. Het aantal uren dat alle weggebruikers gezamenlijk extra hebben moeten reizen, onder andere doordat ze in de file stonden, is met 0,3% licht gestegen tot 61,6 miljoen uur op jaarbasis. De jaarfilezwaarte is met 0,4% licht gedaald naar 11,5 miljoen kilometerminuten.

De belangrijkste file-oorzaak blijft hoge intensiteit (reguliere spitsfiles, 67%), gevolgd door ongevallen (19%) en incidenten (7%). Het aandeel files door werkzaamheden bedroeg 3,2% en is daarmee iets hoger dan in de voorgaande periode.

Rijkswaterstaat blijft hiermee onder de met de Tweede Kamer afgesproken norm van 10 procent (in 2006). Op de eerste plaats in de filetop-10 staat de A20 tussen Crooswijk en het Terbregseplein. De meeste filetop-locaties bevinden zich in de Randstad.

Ook de ANWB komt tot de conclusie dat de filegroei tot stilstand is gekomen. De totale filezwaarte is in de afgelopen zes maanden nauwelijks gestegen in vergelijk met het eerste halfjaar in 2016. ‘Dat is opmerkelijk na 3 jaar lang forse filegroei. Deze periode van groei begon in het voorjaar van 2014 en nam elk jaar toe’, aldus de Bond. Het mooie voorjaarsweer heeft daar volgens de ANWB wel aan bijgedragen. Overigens staat in de ANWB filetop-tien de A27 Utrecht-Breda op nummer 1 en komt de A20 pas op plaats 9.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.