In een weekend een rotonde aanleggen

De werkzaamheden starten ’s vrijdags om 20.00 uur en werden ’s maandags om 06.00 uur afgerond. In die korte tijd was het kruispunt op de N302 vervangen door een rotonde.

De prefab rotonde – die ligt in de N302 bij het Nationaal Hippisch Centrum bij Ermelo – betreft een pilot van de provincie Gelderland. Hij is ontwikkeld door Leicon Verkeersgeleiding. KWS infra legde de rotonde aan in het weekend van 24 en 25 september 2017.

De rotonde bestaat uit 120 geprefabriceerde betonelementen waarmee de rammelstrook, rijloper én de op- en afritten opgebouwd zijn. Deze zijn vervolgens aangesloten op het asfalt. Omdat de rotonde direct na de oplevering volledig belast wordt, is gebruik gemaakt van funderingsmateriaal waarmee in korte tijd een hoge druksterkte wordt verkregen. Daarmee worden onderlinge zettingen vermeden en kunnen de voegverbindingen eveneens direct belast worden.

Paardenevenementen

Het Nationaal Hippisch Centrum ligt aan een drukke provinciale weg met aan de overkant de Veluwe, waar veel ruiterpaden liggen. De oversteek ernaar toe was niet veilig genoeg. Daarnaast trekken diverse paardenevenementen duizenden bezoekers die op de N302 moeten afslaan.

De provincie, de gemeente Ermelo én de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) werkten samen aan het project. Naast de rotonde is een aparte oversteek voor ruiters en aanspanningen gemaakt waar ook wandelaars en fietsers van profiteren.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.