Radboud Universiteit wil spitsdrukte verlichten en past collegetijden aan

In de strijd tegen overvolle wegen, treinen en bussen passen de Radboud Universiteit en waarschijnlijk ook de Hogeschool Arnhem-Nijmegen de starttijden van hun colleges. De maatregel is genomen na groot, recent onderzoek en gaat vanaf volgend jaar september in.

De collegetijden van de Radboud Universiteit (RU) worden met een kwartiertje vervroegd, kondigde rector magnificus Han van Krieken deze week aan. Dat schrijft universiteitsmagazine VOX. Volgens het blad is de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) aan het overwegen de colleges een kwartier later te laten beginnen. Nu beginnen beide instellingen de dag om 8.45 uur.

De keuze is gemaakt op basis van de uitkomsten van een grootschalig big-data-onderzoek van verschillende vervoerders en instellingen, schrijft VOX. Daaruit bleek onder andere dat tussen acht en negen ’s ochtends dagelijks 50.000 tot 60.000 mensen naar de HAN, het ROC, de universiteit en het ziekenhuis reizen.

Reisproduct omruilen

Meer hogescholen en universiteiten in het land doen pogingen om de drukte in de spits te verlichten.  Zo meldde Hogeschool Utrecht vorig jaar om de colleges beter te spreiden. En afgelopen september kondigden verschillende instellingen in Groningen voor dit academische jaar een spitsmijd-experiment aan: Groninger studenten kunnen op proef hun weekreisproduct omruilen voor een weekendreisproduct. In aanvulling daarop krijgen ze een reisproduct op hun OV-chipkaart waarmee ze doordeweeks in en rond Groningen gratis kunnen reizen na de ochtendspits in de bussen van Qbuzz en treinen van Arriva.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.