Navigatiesystemen leveren waardevolle data op. Bron: Archief VERKEERSNET

Nieuwe dienst wisselt reisdata uit tussen verkeerskundige en weggebruiker

Uitwisseling van reisdata mogelijk maken tussen verkeerskundigen en weggebruikers, dat is het idee achter de nieuwe TomTom-dienst Route Monitoring. Op basis van reisdata van weggebruikers kunnen verkeerskundigen vertragingen op bepaalde routes monitoren en vervolgens kunnen ze die informatie weer aan hen terugkoppelen.

Steden leefbaar houden, dat wil TomTom. En om dat voor elkaar te krijgen, is het volgens het bedrijf essentieel dat overheden, evenement-organisatoren en hulpdiensten begrijpen waar verkeer en vertragingen voorkomen én dat ze die informatie delen met het publiek. TomToms nieuwe dienst helpt daarbij, is het idee.

Floating car data

De dienst moet traffic managers, eventmanagers en hulpdiensten helpen reistijden en vertragingen te monitoren op specifieke routes. Dat is mogelijk omdat de dienst de snelheden van miljoenen datapunten van weggebruikers – de zogenoemde floating car data – verzamelt en verwerkt. Deze informatie kunnen zij vervolgens weer weer delen met bestuurders, bijvoorbeeld via smartphones, informatiesystemen in de auto en Variable Message Signs. Dat is dus twee vliegen in één klap.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.