We zitten nog vaker in de auto dan vòòr corona

Files Amsterdam kosten bedrijfsleven bijna 20 miljoen

We zitten nog vaker in de auto dan vòòr corona

Het bedrijfsleven verliest jaarlijks 18,6 miljoen euro aan tijd door files in en rond Amsterdam. De problemen beperken zich niet tot Amsterdam. Gemiddeld kosten de files het bedrijfsleven in de tien drukste steden 77,8 miljoen euro op jaarbasis. Dat blijkt uit onderzoek van TomTom telematics.

Uit de eigen Traffic Index blijkt dat files in de hoofdstad zorgt voor een verlenging van de reistijd met 22 procent ofwel bijna een half uur extra op de weg per bedrijfswagen per dag. ‘Dat kost de 20.960 bestelauto’s en vrachtwagens per voertuig elke dag 3,81 euro aan verloren tijd en jaarlijks 18,6 miljoen euro’, heeft TomTom Telematics berekend.

De problemen beperken zich niet tot Amsterdam. De absolute vertraging loopt men het meest op in Den Haag en Leiden, in beide steden bevinden chauffeurs zich daar per jaar in totaal 109 uur extra op de weg door files. Gemiddeld kosten de files het bedrijfsleven in de tien drukste steden 77,8 miljoen euro op jaarbasis, aldus het bedrijf.

Ochtenduren

Uit de TomTom Traffic Index blijkt verder dat op dinsdag en donderdag zowel de ochtend- als de avondspits het drukst is. Als de planning dit toelaat, kan het handig zijn om hier rekening mee te houden, aldus het bedrijf. Daarnaast kunnen chauffeurs, bij enige flexibiliteit in de werktijden, de drukke wegen het best vermijden in de ochtenduren tussen 8.00 en 9.00 en in de middaguren tussen 17.00 en 18.00.

Een betere planning met voertuigtelematica, kilometerheffing en zelfrijdende voertuigen kunnen verder bedrijven volgens TomTom Telematic uit de files houden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.