Meeste automobilisten gaan zonder file-informatie op reis

Een meerderheid van de automobilisten rijdt de ochtendspits in zonder vooraf de file-informatie te hebben geraadpleegd. Eenmaal in de auto laat de helft van de automobilisten zich wel voorlichten door de radio, apps en elektronische borden langs de kant van de weg. En als ze dan vernemen dat er file staat en een omleiding aangeboden krijgen, maakt 80 procent daar gebruik van. Dat blijkt uit onderzoek van bureau EVA in opdracht van De Verkeersonderneming en Bereikbaar Haaglanden.

Het doel van het onderzoek was om – naast inzicht te krijgen in het gebruik van verkeersinformatie – te onderzoeken of mensen daadwerkelijk ook andere beslissingen nemen op basis van deze informatie.

800 forensen

In totaal hebben 800 forensen meegedaan aan het onderzoek. In Rotterdam is dit onderzoek uit gevoerd onder automobilisten uit Voorne Putten, in Haaglanden ging het om forensen uit Hoek van Holland, Westland en Midden Delfland.

Deze regio’s kenmerken zich volgens de onderzoekers door de grote hoeveelheid forensen die dagelijks richting de grote steden rijden (Rotterdam, Den Haag, Delft). Dit veroorzaakt veel files in de regio, vandaar dat onderzoek gewenst was om het gedrag van de automobilisten in kaart te brengen.

Apps

Slechts eenderde van alle ondervraagden informeert zich over files en vertragingen voor vertrek, dus nog voordat ze hun huis verlaten, zo bleek. In Haaglanden baseren automobilisten zich vooral op apps, radio en websites, ondervraagden op Voorne-Putten noemen naast de radio, ook de navigatiesysteem als bron.

Van degenen die wel vooraf de route informatie checken, verandert de helft de vertrektijd als het veel drukker is dan normaal. 37 procent van de ondervraagden uit Voorne Putten past de route aan ten opzichte van 26 procent van de Haaglanders.

Opvallend

Volgens de onderzoekers is het opvallend dat in Haaglanden vijf procent ook een optie ziet in een ander vervoermiddel. De onderzoekers vermoeden dat dit voortkomt uit het feit dat er in deze regio meer openbaar vervoer rijdt.

66 procent van de ondervraagden uit Voorne Putten maakt onderweg gebruik van route-informatie. In Haaglanden is dit percentage 49 procent. Ondervraagden geven aan dat ze minder de file informatie checken naarmate ze vaker op dezelfde locatie moet zijn. Als ze onderweg een melding krijgen via één van de informatiebronnen, dan volgt een grote meerderheid (77 procent van de reizigers uit Haaglanden en 81 procent van de reizigers uit Voorne-Putten) die op.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.