Siemens en Sweco testen slimme verkeersregelinstallaties

Siemens en Sweco lanceren in het eerste kwartaal van 2018 een pilot waarbij nieuwe verkeersregelinstallaties (VRI) worden getest. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft intelligente verkeersregelinstallaties die verkeersstromen op kruispunten regelen gecertificeerd. De installaties, die feitelijk het verkeer regelen, stonden voorheen langs de weg. In de pilot wordt de besturingskast van de nieuwe Cloud-VRI, die is ontwikkeld in het kader van Talking Traffic, overgeheveld naar een centrale computer.

De pilot vindt plaats in Helmond en de betrokken partijen verwachten dat het verkeer eenvoudiger, goedkoper en nauwkeurig te regelen is met de Cloud-VRI. “De regelprogramma’s in de huidige automaten zijn vaak 15 tot 20 jaar oud, waardoor men eigenlijk een verkeersbeeld van 15 jaar geleden aan het regelen is. Met de cloud-VRI wordt het eenvoudiger dan ooit om het verkeersbeeld te regelen op basis van de actuele verkeersstromen,” aldus Eddy Verhoeven, product owner bij Siemens Mobility.

Concept

De Cloud-VRI’s stuurt informatie over de verwachte tijd tot het verkeerslicht op groen, rood of geel springt naar de weggebruiker die het kruispunt nadert. Het besturingssysteem geeft ook een adviessnelheid. Daarnaast kan de VRI prioriteit verlenen aan bepaalde verkeersdeelnemers. Er zitten volgens Jeroen Brouwer, project manager SmartTraffic bij Sweco, meerdere voordelen aan het besturingssysteem. ‘Met deze nieuwe technologie kunnen we de verkeersveiligheid en -doorstroming verbeteren en het brandstofverbruik reduceren’.

De eerste installaties worden in het eerste kwartaal van 2018 op kruispunten in Helmond geplaatst. Siemens levert de besturingstechnologie, en Sweco de ITS applicatie. Als het concept succesvol blijkt, dan wil de gemeente Helmond het grootschalig uitrollen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.