Een screenshot van de website. Bron: Slimnaarantwerpen.be

Antwerpen heeft ‘eerste multimodale routeplanner’

Op de website van Slim naar Antwerpen staat sinds kort een routeplanner die weggebruikers de beste vervoerscombinaties voorstelt. Het is volgens de ontwikkelaars de eerste routeplanner die dat kan.

De multimodale routeplanner van Slim naar Antwerpen combineert routes te voet, fiets, tram, bus, trein en auto. Zo sluiten verschillende vervoersmodaliteiten eenvoudig op elkaar aan en kan iedereen zich vlot multimodaal verplaatsen.

Hij is de eerste die dat kan, stellen de ontwikkelaars. Wie zijn of haar reis plant via een standaard routeplanner, krijgt opties voor de fiets, auto of OV, maar die opties worden nooit gecombineerd weergegeven.

Leefbaarder en bereikbaarder

Slim naar Antwerpen heeft als doel Antwerpse weggebruikers informeren over de beste te nemen routes en vervoersmiddelen. Reden hierachter is de stad leefbaarder houden, maar ook bereikbaarder houden tijdens grote wegwerkzaamheden die op stapel staan.

De planner toont eerst de slimste route, niet de snelste route. Bij afstanden onder de 7,5 kilometer stelt de routeplanner altijd eerst een fietsroute voor. En als de reistijd met het openbaar vervoer lager ligt dan 1,5 keer de autoreistijd, wordt deze ook vooruit geschoven. Routes met de auto worden afgeleid naar P+R’s en publieke parkings in de stad om zo een leefbare stad te promoten. Vaak gaat het vlotter door even over te stappen.

De routeplanner is een testversie en wordt in de loop van 2018 verder uitgebreid en verbeterd. Het is de bedoeling om in de toekomst ook nog persoonlijke voorkeuren mee te nemen in de berekening.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

1 reactie op “Antwerpen heeft ‘eerste multimodale routeplanner’”

Jacco Lammers|15.01.18|13:29

Nederland heeft al sinds 2015 een echte multimodale reisplanner die routes te voet, fiets, tram, bus, trein en auto combineert: https://goabout.com. Helaas nog zonder ondersteuning voor België, dus dit is wel een primeur voor onze zuiderburen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.