Landelijk meldingssysteem voor wegwerkzaamheden bijna gereed

De basis van een nieuwe landelijke meldingssysteem waarmee gemeentes en provincies wegwerkzaamheden en evenementen kunnen melden en met elkaar kunnen delen, is naar verwachting binnen een paar weken klaar. De gemeente Schiedam gaat het systeem – dat de naam Melvin draagt – als een van de eersten gebruiken. Het systeem moet eind dit jaar landelijk uitgerold zijn.

Dat.Mobility en Tenuki ontwikkelen het meldingssysteem. Zij wonnen de aanbesteding die de Nationale Databank Wegverkeersgegevens deed. Opdracht was om één systeem te ontwikkelen in plaats van de verschillende oude systemen die provincies en gemeentes nu hebben. Melvin, dat staat voor Meldsysteem Verstoringen Infrastructuur Nederland, moet de coördinatie en afstemming tussen de verschillende wegbeheerders in Nederland verbeteren.

Primeur

Medio mei is het basisproduct van Melvin naar verwachting klaar. De gemeente Schiedam heeft de primeur voor de implementatie in Zuid-Holland. Die start na het gereedkomen van de basis. BEREIK! en de NDW zullen de gemeente Schiedam hierin begeleiden. Melvin is niet klaar na deze eerste uitrol; er volgen later meer updates met extra functionaliteiten. Wat in welk volgorde ontwikkeld zul worden, is nog niet bekend; hiervoor wordt nu een planning opgesteld.

Het doel is om eind 2018 Melvin landelijk voor een groot deel uitgerold te hebben. Er zullen ook in 2019 nog gemeenten en provincies overgaan. Deelname aan het systeem is vrijwillig.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.