Anders roosteren haalt 950 studenten uit Groninger ochtendspits

Het project om studenten uit de ochtendspits in Groningen-stad te halen, werpt z’n vruchten af. Bijna 950 jongeren reizen nu later, omdat verschillende mbo-instellingen hun lessen pas na 9.00 uur laten beginnen. Dat meldt Groningen Bereikbaar, een van de initiatiefnemers van het project. Doel is nu om meer onderwijsinstellingen aan te laten sluiten.

Sinds vorig jaar roosteren mbo-instellingen Noorderpoort Automotive & Logistiek, Noorderpoort Gastvrijheid & Toerisme, Terra en locatie Boumaboulevard van Alfa-college anders: hun eerste lessen beginnen pas na 9.00 uur. De scholen zorgen zo voor een betere spreiding van de reizigers in het openbaar vervoer, maar ook op de weg en het fietspad. Dat is extra relevant nu in Groningen de komende tijd diverse werkzaamheden aan weg en spoor starten. De Groninger ochtendspits telt door het anders roosteren dagelijks bijna 950 reizigers minder.

Met het aanpassen van het lesrooster krijgen de onderwijsinstellingen een financiĆ«le bijdrage uit de stimuleringsregeling ‘Anders Roosteren’. Deze regeling is tot stand gekomen door samenwerking van Arriva, OV-bureau Groningen Drenthe en Groningen Bereikbaar en maakt deel uit van een breed pakket aan maatregelen voor de bereikbaarheid van Groningen. De stimuleringsregeling is mede gefinancierd vanuit het Beter Benutten programma van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Verder opengesteld

De locatie Kluiverboom van Alfa-college roostert vanaf deze maand ook anders. De stimuleringsregeling ‘Anders Roosteren’, die ook geldt voor scholen voor voortgezet onderwijs, is vanaf nu ook opengesteld voor de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Dat maakte wethouder Paul de Rook, tevens voorzitter van de stuurgroep Groningen Bereikbaar, onlangs bekend tijdens een bijeenkomst bij Noorderpoort Automotive & Logistiek.

De scholen gaven tijdens de bijeenkomst aan dat het een puzzel was voor de roosteraars om studenten na 9.00 uur te laten beginnen, maar dat iedereen zich wil inzetten voor een goede bereikbaarheid van Groningen. De aanwezigen riepen andere onderwijsinstellingen op hun voorbeeld te volgen. Daarnaast is de wens meer studenten van de deelnemende onderwijslocaties mee te laten doen. Het streven is om na de zomer nog meer studenten de ochtendspits te laten mijden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.