Europees satellietcentrum voor navigatiedata opent in Noordwijk

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) opende woensdag het Galileo Reference Centre in Noordwijk. De centrale moet de kwaliteit bewaken van de data van het nieuwe Europese satellietnavigatiesysteem Galileo en moet ook informatie afstemmen met Amerikaanse en Russische evenknieƫn. Galileo, naar verwachting in 2020 operationeel, gaat nauwkeurige locatie- en tijdgegevens leveren. Ideaal voor navigatie-apps, is het idee.

De centrale monitort de prestaties van Galileo. Zo moeten gebruikers de meest betrouwbare satellietdata ontvangen. Hier komen ook gegevens van de Amerikaanse en Russische equivalenten GPS en GLONASS binnen. Wanneer datastromen gecombineerd worden, kunnen locatiegegevens nog beter in kaart gebracht worden.

Galileo is een Europees systeem voor het bepalen van locatie- en tijd. Naar verwachting is het in 2020 operationeel. Het systeem kan straks locatiedata leveren tot op 20 centimeter nauwkeurig – en dat is volgens het ministerie nauwkeuriger dan dat GPS nu kan. Deze precisie is van belang voor veel Location Based-services die in veel apps worden gebruikt, zoals autonavigatie, blindengeleiding en noodsignalen-systemen.

ESA

Met de opening wordt het Galileo Reference Centre officieel beschikbaar voor het Europese agentschap voor satellietnavigatie. Het Galileo Reference Centre ligt dichtbij het Europese Space Research and Technology Centre (ESTEC), de grootste vestiging van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In 2016 tekende Nederland voor het huisvesten van het centrum.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.