Flitsmeister waarschuwt straks bij spoorwegovergang

Gebruikers van verkeersinformatie- en navigatie-app Flitsmeister krijgen waarschuwingen als ze een spoorwegovergang naderen en als er een trein aan komt. Om dit mogelijk te maken hebben Flitsmeister en ProRail een overeenkomst getekend. Beide partijen hopen dat het de verkeersveiligheid verbetert. De nieuwe functie moet eind dit jaar al in de app geïntegreerd zijn.

“As we speak zijn wij bezig met het binnenhalen van alle data”, vertelt Jorn de Vries van Flitsmeiser. “Daarna kijken we hoe we alles kunnen gaan implementeren – hier hebben we ook al wel ideeën over. Komende weken beslissen we hoe we het vorm gaan geven en dat willen we ook echt samen doen met ProRail.”

Werkt alles, dan krijgen gebruikers een waarschuwing als ze een spoorwegovergang naderen. Het gaat zowel om bewaakte als onbewaakte overgangen. Flitsmeister en ProRail onderzoeken of reizigers ook nog extra gewaarschuwd kunnen worden als er een trein nadert.

Veiliger

In Nederland zijn er momenteel 2.500 spoorwegovergangen, waarvan 900 onbewaakt. De overgangen zijn gevaarlijke punten waar dagelijks veel automobilisten mee te maken hebben en waar het nog vaak mis gaat, stellen beide partijen. De nieuwe functie moet het oversteken veiliger maken.

De samenwerking is ‘best of both worlds’. De Vries: “ProRail stelt alle data beschikbaar, geeft context en denkt mee. Het spoor is een domein waar wij niet zo in thuis zijn. Onze rol is het communiceren van relevante verkeersinformatie. In die zin vullen we elkaar goed aan.”

Flitsmeister en ProRail vonden elkaar op het juiste moment, vertelt De Vries. “Wij liepen al langer met dit idee rond, en ProRail is al geruime tijd bezig om overwegen veiliger te maken.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.