Historische database verkeersgegevens vernieuwd

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) heeft de historische database met verkeersgegevens, die vele jaren dienst heeft gedaan, afgelopen 15 februari uitgezet. Sinds die datum kunnen historische verkeersdata geraadpleegd worden via de DEXTER-applicatie. Tegelijk met deze nieuwe benaderwijze heeft de NDW een technische verbeterslag doorgevoerd. 

De database is nu beschikbaar gemaakt in een nieuwe historische big data-omgeving in de NDW-Cloud. Dinsdag 5 februari is de eerste publieke release van de applicatie live gegaan. De feestelijke introductie vond plaats in aanwezigheid van collega’s van de NDW-partnerorganisatie en de NDW-Uitvoeringsorganisatie.

De NDW zet komende jaren vol in op het doorontwikkelen van bestaande diensten naar innovatieve big data-diensten. Met een zogeheten NDW Big Data-programma werkt de NDW parallel aan de ontwikkeling van een zogenoemd ‘Datalake’, dat zich momenteel verder vult met verschillende soorten data. Met deze dataverzameling in een cloud-omgeving wordt het mogelijk om datasoorten te koppelen en nieuwe algoritmes te ontwikkelen. Met nog verder te ontwikkelen nieuwe NDW-datadiensten kan deze database op een gebruiksvriendelijke manier worden ontsloten en bevraagd.

Doorontwikkeling

Met de huidige release van DEXTER staat de doorontwikkeling van de applicatie allerminst stil. De NDW-partners hebben voor zowel het eerste als het tweede kwartaal van 2019 de ontwikkelwensen geïnventariseerd en geprioriteerd. Het gaat dan onder andere over ontsluiten van situatieberichten, V-Log-data, meteo- en Actuele Verkeersgegevens (AVG), Floating Car Data (FCD), beeldstanden en jaargemiddelde intensiteiten.

Ook in het Open Data portaal van NDW zijn de historische verkeersgegevens beschikbaar in de nieuwe omgeving. Er is een naadloze overgang tussen beide.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.