Een impressie van het nieuwe mobiliteitscentrum FOTO Pascal Smet/Brussel

Brussel beheert verkeer en OV straks vanuit één centrale

Brussel gaat zowel het verkeer als het openbaar vervoer vanaf volgend jaar beheren vanaf één plaats. Om dit mogelijk te maken, komt in het centrum van de Belgische stad een zogenoemd Brussels Mobility Center. Hierin huizen straks verschillende afdelingen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB en van Mobiris, het controlecentrum van wegbeheerder Brussel Mobiliteit.

Momenteel zijn de zes afdelingen van de MIVB (bus, tram, metro, elektriciteit, Field Support, IT) nog verspreid over vijf locaties. Deze afdelingen verhuizen naar één gebouw in het centrum van de stad. Daar komt ook Mobiris, dat verantwoordelijk is voor de controle op het verkeer en de infrastructuur in Brussel. Dat huist nu nog bij station Brussel Noord.

Alles bij elkaar zullen ongeveer driehonderd MIVB-personeelsleden en een dertigtal werknemers van Mobiris in de nieuwe mobiliteitscentrale aan de slag gaan. De exacte locatie is uit veiligheidsoverwegingen niet bekend gemaakt, melden Belgische media.

De doelstelling van de groepering kan worden samengevat in twee woorden: communicatie en samenwerking. De afdelingen van de MIVB en Mobiris moeten vandaag de dag al geregeld samenwerken bij kleine en grote evenementen en incidenten die een impact hebben op de mobiliteit in de hoofdstad. Ze samenbrengen op één enkele plaats moet ervoor zorgen dat de communicatie en de operationele samenwerking tussen de verschillende ploegen nog beter kan verlopen.

Renovatie

Als voordelen worden genoemd: uitwisseling van gegevens, samenwerking rond het beheer van incidenten, het beheer van de verkeerslichten, delen van camerabeelden en gemeenschappelijk beheer van de crisissituaties die een invloed hebben op mobiliteit. De ploegen samenbrengen op één enkele plaats laat ook toe om informatie te geven in reële tijd aan alle personen die zich in de stad verplaatsen.

Meespeelt ook dat een aantal MIVB-afdelingen sowieso moesten verhuizen. Verschillende onderdelen huizen momenteel in metrostation Park. Dat station dateert uit 1976 en zal in 2020 een grondige renovatie ondergaan. Het krijgt onder meer liften en een nieuwe toegang.

Stap verder

“Vlaanderen en Wallonië hebben een eigen verkeerscentrum, maar Brussel gaat nog een stap verder door een gewestelijk mobiliteitscentrum op te richten dat zowel het verkeer als het openbaar vervoeren beheert op één plaats in het centrum van de hoofdstad”, zegt Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken in een verklaring. “Brusselaars, MIVB-reizigers en forenzen zullen alleen maar winnen bij nog betere informatie en communicatie dankzij een gecentraliseerd beheer van zowel boven- als ondergrondse vervoersmiddelen.”

Christophe Vanoerbeek, Directeur-generaal van Brussel Mobiliteit: “Deel uitmaken van dit nieuwe geïntegreerde mobiliteitscentrum is voor Brussel Mobiliteit een ideale mogelijkheid om de systemen te moderniseren en meer middelen te ontwikkelen voor een proactief mobiliteitsbeleid in Brussel, zowel in de tunnels als bovengronds. Het is ook de gelegenheid om nauwer samen te werken met de MIVB, bijvoorbeeld voor het beheer van incidenten waarbij zowel het autoverkeer als het openbaar vervoer betrokken zijn.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.