Ongeval sneller opgelost in Zeeland door nieuwe samenwerking

De Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat gaan nauw met elkaar samenwerken op het gebied van Incident Management. Hierdoor moeten ongevallen en pechgevallen op de weg sneller en efficiënter worden opgelost. Beide partijen tekenden onlangs een overeenkomst met elkaar.

Vanuit verkeerscentrale Zuid-Nederland in Helmond wordt vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week het verkeer op alle rijkswegen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg aangestuurd. Sinds 1 april verzorgt de verkeerscentrale ook de incidentmelding op de provinciale wegen in Zeeland. Daarnaast worden de 22 kantonniers van de provincie Zeeland bij een incident aangestuurd vanuit deze centrale.

“Door deze samenwerking kunnen incidenten op zowel provinciale als rijkswegen sneller worden opgelost”, aldus David van Baarle, directeur Wegverkeersmanagement van Rijkswaterstaat in een verklaring. “Dit komt ten goede aan de doorstroming.”

Snelst ter plaatse

Vanuit de Verkeerscentrale houden wegverkeersleiders toezicht op onder meer alle rijks- en provinciale wegen in Zeeland. Zij sturen vervolgens de weginspecteurs van Rijkswaterstaat en de kantonniers van de provincie Zeeland aan in het afhandelen van de incidenten. Wie het snelst ter plaatse kan zijn, wordt erop uitgestuurd om te zorgen dat een incident wordt beveiligd. Zo zal het proces van incidentafhandeling sneller en efficiënter verlopen en is de weg weer sneller vrij voor de weggebruikers, stellen de partijen.

Nog een pluspunt van de samenwerking: de Verkeerscentrale kan anticiperen op bijvoorbeeld een afsluiting van de Zeelandbrug door maatregelen op de Oosterscheldekering hierop af te stemmen. Via de verkeerscentrale wordt verkeersinformatie 24/7 doorgegeven aan landelijke informatiediensten, zoals routeplanners.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier is binnen ProMedia Group als redacteur en presentator verantwoordelijk voor evenementen, tv-uitzendingen en andere video-content, zoals webinars en online congressen. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor de Personenvervoer en Verkeer-vakbladen VerkeersNet, OVPro en TaxiPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.