Verkeersborden, wegwerkzaamheden (Afbeelding van Bruno Glätsch via Pixabay)

A2 nacht afgesloten voor proef met dijkdoorbraak

Gratis afbeelding Pixabay

De snelweg A2 van Den Bosch naar Utrecht gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag dicht tussen Deil en Everdingen. Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat voeren op dat moment een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de snelweg A2 bij Everdingen. Verkeer moet rekening houden met ongeveer een halfuur vertraging door omleidingen.

De drukbereden A2 doorsnijdt de eeuwenoude Diefdijk. Deze dijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, moet voorkomen dat de Randstad onder water loopt als er langs de grote rivieren in Gelderland een dijk zou breken.

Veiligheid

“Voor de veiligheid van ons land is het belangrijk dat de dijken goed op orde zijn”, aldus het waterschap. “Dat geldt ook voor de coupures. Dat zijn de openingen in de dijken voor het verkeer of het uitzicht, die bij hoogwater worden dichtgezet. Het Waterschap oefent regelmatig of het sluiten van die coupures goed verloopt en of alle materialen in orde zijn.”

Als er watersnood zou dreigen, wordt de dijk dwars over de snelweg gesloten met betonnen balken met rubberstrips. Deze balken van 30 meter lang en een meter hoog liggen altijd opgeslagen op het viaduct in de A2 bij Everdingen. Drie balken op elkaar zijn net zo hoog en waterdicht als de dijk, aldus Rijkswaterstaat.

Voor de oefening tillen twee telescoopkranen de balken in speciale sleuven die al in het wegdek en in de dijk zitten. Publiek kan dit bekijken via de speciaal hiervoor ingerichte spottersplaats nabij de VIS-Kazemat Diefdijk Zuid.

Bron: ANP

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.