Navigatie-app toont nu informatie van matrixborden

Bron: Flitsmeister

Verkeersapp Flitsmeister toont sinds kort de informatie van matrixborden boven de snelweg, zoals snelheden, rode kruizen en pijlen. Die data wordt afgenomen via NDW, die de informatie ontvangt van Rijkswaterstaat. Mogelijk gaan op korte termijn ook andere serviceproviders de data gebruiken en aanbieden.

De datastroom die Flitsmeister gebruikt, heet officieel MatrixSignaalgeverInformatie (MSI) en bestaat uit twee bronnen: filedetectie en handmatig geplaatste maatregelen. De beeldstanden op de matrixborden worden met een vertraging van ongeveer 1,5-2 seconden doorgegeven via NDW aan Flitsmeister.

Wat de eerste bron betreft, snelheden die op de matrixborden komen bij het ontstaan van files, worden automatisch gegenereerd op basis van de gemeten snelheden ter plaatse. Ze zijn bedoeld om de maximumsnelheid terug te brengen.

Doorstroming

De andere bron zijn kruizen, verdrijvingspijlen en snelheden die door Rijkswaterstaat handmatig op de matrixborden worden gezet. Dat gebeurt bij onder meer ongevallen, pechgevallen en wegwerkzaamheden.

De Flitsmeister-app waarschuwt zowel met beeld als geluid. Hierdoor kunnen weggebruikers beter anticiperen op veranderingen in snelheid en de beschikbaarheid van rijstroken. Een win-win-win-situatie, volgens de betrokken partijen. De app bevordert de veiligheid van de bestuurder en de wegwerkers langs de weg. En, door actief te melden dat de spitsstrook open gaat of is, worden bestuurders gestimuleerd om deze extra strook te gebruiken. Dat bevordert de doorstroming.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “Navigatie-app toont nu informatie van matrixborden”

Jan Termorshuizen|29.08.19|14:07

Nu kunnen bestuurders tenminste nog vaker op hun telefoon kijken onder het rijden…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.