Grote, elektrische vrachtwagen in stad

Utrecht weert vrachtwagens van oude grachten

Grote, elektrische vrachtwagen in stad

Vrachtauto’s mogen vanaf 2 maart niet rijden op de eeuwenoude grachten in Utrecht. Er is al een beperking voor voertuigen van meer dan twee ton, maar dit blijkt in de praktijk niet voldoende om te voorkomen dat zwaar verkeer over de grachten met werfkelders rijdt. Met het verbod kan de gemeente beter handhaven. 

Door deze maatregel worden vrachtauto’s geweerd van de Oudegracht, de Nieuwegracht, de Plompetorengracht, de Drift en de Kromme Nieuwegracht. Op de laatste is al sprake van een vrachtwagenverbod sinds december 2019. Deze actie is volgens de gemeente noodzakelijk omdat de werven in de Utrechtse binnenstad een rijksmonument zijn en dit erfgoed moet behouden en beschermd worden.

Breedtebeperking

Het verbod is onderdeel van een nieuw plan van aanpak, het Programma Wervengebieden. Hierin is ook besloten dat er breedtebeperkingen komen op een aantal locaties, zodat vrachtwagens niet meer over de betreffende grachten kunnen rijden. Waar die beperkingen komen, is nog onbekend. Dit beslist de gemeente samen met omwonenden.

Chauffeurs die na 2 maart het verbod negeren, kunnen daarvoor een boete verwachten van 95 euro. De gemeente zal het verbod duidelijk kenbaar maken met borden aan het begin van de grachten. De afdeling toezicht en handhaving is verantwoordelijk voor het naleven van het vrachtwagenverbod.

Lees ook:

Utrechtse milieuzone wordt strenger

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.