Auto rijdt 's nachts door de regen BEELD iStock

Gladheid hindert verkeer; ruim 350 kilometer file

Slecht weer en donker. BEELD iStock

Als gevolg van de ongelukken door de gladheid stond er maandagochtend tegen 08.00 uur zo’n 350 kilometer aan files op de wegen. Vooral in Noord-Holland gebeurden er meerdere ongevallen. Het KNMI gaf een waarschuwing af voor verraderlijke gladheid door ijzel en de ANWB riep mensen op om niet op weg te gaan.

Volgens een woordvoerder van de ANWB kan er maandagochtend nog meer file ontstaan, omdat de ijzel in het hele land voor ongelukken blijft zorgen. Vooral op snelwegen is het raak, wat zorgt voor langdurige opstoppingen. In Noord-Holland en in het midden van het land zal de gladheid rond 9.30 uur verdwenen zijn. In het noorden kan het tot het middaguur glad blijven.

Noord-Holland

Vooral in Noord-Holland rond Amsterdam zijn van zondagnacht tot maandagochtend veel ongelukken gebeurd wegens gladheid. Zo was op de A9 van Alkmaar richting Amsterdam een ongeval. De A5 is bij de aansluiting met de A10 in beide richtingen dicht wegens ongevallen. Meerdere verbindingswegen zijn er dicht. Ook elders in Noord-Holland zijn veel problemen op de weg door de gladheid, zoals op de A8, aldus Vriezen.

De A12 vanaf de Duitse grens richting Arnhem is eveneens dicht wegens een ongeluk. Ook op de A1 van Hengelo richting Apeldoorn was een ongeluk, waardoor twee rijstroken dicht zijn. Ook op de A6 bij Muiden en op de A28 bij Ommen is het eveneens mis.

Waarschuwing

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd in de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Friesland en Drenthe vanwege “verraderlijke gladheid door ijzel”. In Groningen geldt code geel omdat plaatselijk kans is op gladheid door ijzel, ijsregen en/of sneeuw.

Bron: ANP/IJ

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.