Camera's (bron: PublicDomainPictures via Pixabay)

Tilburg plaatst verkeerscamera’s op 100 kruispunten

Op ongeveer honderd kruispunten met verkeerslichten in Tilburg gaat de gemeente verkeerscamera’s aanbrengen. Met dergelijke camera’s kan de gemeente op afstand de verkeersveiligheid en doorstroming monitoren, probleemsituaties sneller analyseren én beter en sneller oplossen.

De gemeente wil zicht houden op kruispunten. Verkeersstromen veranderen in de loop der tijd en soms gebeuren er ongevallen op drukke kruispunten. Bovendien krijgt de gemeente te maken met vragen van inwoners en weggebruikers. Dit soort verkeersveiligheids- en doorstromingsvraagstukken worden door de gemeente nu behandeld met logbestanden uit verkeerslichten en door op locatie te gaan kijken.

Meerdere kruispunten tegelijkertijd

Die methodes hebben beperkingen. Probleemsituaties doen zich niet altijd voor tijdens de schouwing en bovendien is het erg tijdrovend. Verder benadrukt de gemeente dat het overzicht op het kruispunt ontbreekt wanneer er vanaf ooghoogte naar de situatie wordt gekeken. “Met verkeerscamera’s krijgen de verkeersspecialisten de mogelijkheid om de verkeersstromen op meerdere kruispunten tegelijk te bekijken en de verkeerslichten daarop bij te regelen”, staat in het collegebesluit.

Eén persoon kan hierdoor meerdere kruispunten tegelijkertijd in de gaten kan houden., wat voordelig is voor de tijdsbesteding, de kosten en de planning van verkeersspecialisten. Inwoners en weggebruikers krijgen naar verwachting sneller antwoord over vragen of klachten, omdat het schouwen op locatie niet langer nodig gaat zijn.

Privacy

Het is niet zomaar toegestaan om weggebruikers en mensen in de openbare ruimte te filmen en de gemeente moet dus maatregelen nemen om de privacy te waarborgen. Die garantie wordt allereerst geboden door gebruik van de privacyfilters van de camera. Dit biedt de mogelijkheid om beelden die de camera maakt op privégronden te blokkeren. Verder mogen deze camera’s alleen worden ingezet om verkeerssituaties ‘live’ te monitoren en verkeerssituaties te bekijken. De beelden worden nooit opgeslagen.

Als externe experts helpen bij de analyse van verkeerssituaties, krijgen zij pas toegang tot de beelden na de ondertekening van een verwerkersovereenkomst. Verder zijn de beelden alleen via een beveiligde verbinding toegankelijk via het afgeschermde netwerk van de gemeente Tilburg en informeert de stad inwoners en bezoekers over de aanwezigheid en het doel van de verkeerscamera’s.

Beoordelingscriteria

Niet op alle kruispunten is er nut en noodzaak voor deze technische oplossing. De gemeente heeft inmiddels alle mogelijke kruispunten de effecten beoordeeld op drie plaatsingscriteria, namelijk verkeersafwikkeling, sturingsmogelijkheden en verkeersveiligheid. Voor circa honderd locaties heeft het plaatsen van verkeerscamera’s een belangrijke toegevoegde waarde.

Het plaatsen van deze camera’s zal gebeuren op het moment dat de gemeente toch aanpassingen uitvoert aan de kruispunten. Het kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met andere werkzaamheden aan de verkeerslichten, zoals vervanging of wijziging. “Zonder de uitrol te versnellen is de verwachting dat het circa tien jaar duurt tot de camera’s op alle gewenste posities geplaatst zijn.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.