Nieuwe N69 in Noord-Brabant geopend

Nieuwe provinciale weg in Brabant voorkomt verkeer door dorpjes

Nieuwe N69 in Noord-Brabant geopend

Een betere verkeersveiligheid en leefbaarheid in dorpen rondom Eindhoven en een kortere reistijd. Dat is het gevolg van de nieuwe N69 die maandagochtend is opgesteld voor het verkeer. Door de nieuwe weg kan het doorgaande verkeer voortaan rondom de dorpen Valkenswaard en Aalst heen rijden.

De weg loopt van de Luikerweg in Valkenswaard tot de aansluiting met de A67 in Veldhoven. Het gaat om een 80-kilometerweg met twee aparte rijstroken, die gescheiden worden door een middenberm. De weg is bedekt met stil asfalt. Verder zijn er ruime beekdalpassages, diverse voorzieningen om de nieuwe weg te kunnen kruisen en er is een wildwaarschuwingssyteem geïnstalleerd.

Natuurbescherming

Er is gezocht naar een tracé waarbij zowel de aanwezige landbouwbedrijven als de natuur zo min mogelijk worden geraakt. Bij de realisatie was dus veel aandacht voor het behoud en het versterken van de natuur. Over een lengte van 250 meter is de weg verhoogd en op palen gezet. Dit zorgt voor een onderdoorgang voor dieren en voetgangers en fietsers kunnen de weg zo ook gemakkelijk kruisen.

Het heeft een aantal jaar geduurd om deze nieuwe verbinding te realiseren. De weg is nu wel energieneutraal en heeft de Duurzame Parel 2021 gewonnen, een prijs voor bouwprojecten die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid. Er waren zelfs ruim 250 vergunningen en meldingen nodig om deze weg te kunnen aanleggen. Het project heeft circa 80 miljoen euro gekost.

Wandelend publiek

De straat werd onlangs ook al even opgesteld voor het publiek, al waren auto’s op dat moment nog niet welkom. Fietsers, wandelaars en zelfs skates konden op 2 oktober gebruikmaken van het 8,5 kilometer lange tracé. Volgens de provincie hebben zeker 10.000 mensen die dag de kans gegrepen om alvast een kijkje te nemen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.