Spitsmijden project A2 brabant FOTO Provincie Noord Brabant

Brabantse samenwerking voor betere doorstroming

Spitsmijden project A2 brabant FOTO Provincie Noord Brabant

De vijf grootste steden in Noord-Brabant, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat zetten hun samenwerking op het gebied van Verkeersmanagement en Incidentmanagement voort en breiden die verder uit. Een belangrijk onderdeel hiervan is de samenwerking met de verkeerscentrale Zuid-Nederland van Rijkswaterstaat.

Door die samenwerking kan vanuit de verkeerscentrale in Helmond een gecoördineerde inzet van operationeel verkeersmanagement plaatsvinden op zowel gemeentelijke, provinciale en Rijkswegen. Volgens de samenwerkende partners is het belangrijk om verkeersmanagement gecoördineerd in te zetten voor het volledige regionale wegennet in Noord-Brabant.

Samenwerking

Deze gezamenlijke aanpak betekent dat het gemakkelijker wordt om het verkeer te sturen en over de juiste wegen te leiden. Bij wegwerkzaamheden, evenementen en verstoringen, maar ook gewoon bij reguliere situaties. Bovendien is het hierdoor mogelijk om de verkeerssituaties op het regionale wegennet te bewaken, voorspellen en bij te sturen, indien nodig. Verder heeft het gezamenlijk leren en volgen van (landelijke) ontwikkelingen op het gebied van gezamenlijk operationeel verkeersmanagement een specifieke plek gekregen in de overeenkomst.

Incidentmanagement is ook meegenomen, waardoor het mogelijk wordt om zo snel mogelijk een berger te laten komen bij pechgevallen of incidenten. Als laatste betekent deze overeenkomst dat het mogelijk wordt om verkeerssystemen en regelscenario’s gecoördineerd aan te sturen. De provincie, Rijkswaterstaat en de gemeenten Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond hebben de afspraken vastgelegd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.