ANWB pleit voor behoud bergers tegen files

Een berger in actie. Foto Stichting IMN

De twintig locaties waar nu bergers paraat staan om snel bij ongevallen te zijn en files sneller op te lossen, moeten worden behouden. Dat pleidooi doet de ANWB. Het is de bedoeling om in april met die tijdelijke maatregel te stoppen. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zullen de budgetten op een andere manier ingezet worden.

De twintig zogenoemde stand-by locaties werden in 2019 gerealiseerd bij filegevoelige plekken. Dan valt te denken aan punten waar vaak ongevallen plaatsvinden. Omdat bergers hier paraat stonden, konden ze sneller ter plaatse zijn om de weg vrij te maken na een ongeval. De ANWB laat weten positieve effecten op de doorstroming en voor de verkeersveiligheid te hebben gezien door deze maatregel.

Gevolgen voor capaciteit

De organisatie hoopt dus dat het ministerie het opheffen van de maatregel heroverweegt. “Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven zien we dat het meteen weer drukker wordt op de wegen”, aldus een woordvoerder. “Daarnaast wordt er de komende jaren veel onderhoud gepleegd aan het wegennet in Nederland. Dat zal grote impact hebben op de beschikbare capaciteit.” Het ministerie wil de middelen voor deze maatregel echter onder andere inzetten voor het sneller openstellen van spitsstroken, investeringen in het wegennet en verkeerssystemen, het aanleggen en verbreden van rijkswegen en het beter afstemmen van verkeerslichten op de omgeving.

Bron: ANP/IJ

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur voor VerkeersNet en schrijft daarnaast voor verschillende andere vakbladen van Promedia Group, zoals OVPro.nl en TaxiPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.