Gelderland beheert instellingen voor VRI’s met nieuw systeem

In de provincie Gelderland worden instellingen voor verkeersregelinstallaties sinds deze maand in een nieuw, uniek systeem beheerd. Het systeem geeft niet alleen een totaal overzicht van alle gewijzigde instellingen, maar controleert ook regelmatig of een wijziging nog actief is en niet per ongeluk terug is gezet naar een standaardwaarde.

Parameters worden dit soort instellingen genoemd. Zij bepalen welke baan op welk moment welke kleur verkeerslicht krijgt. Provincie Gelderland beheert meer dan 160 VRI’s en ongeveer 1200 kilometer weg. Door de grootte van het werkgebied en het aantal VRI’s, is structureel documenteren, actualiseren en structureel controleren of parameterwijzigingen nog actief zijn, erg belangrijk voor een goede doorstroming. Zeker als door omleidingen vanwege evenementen, werk in uitvoering en calamiteiten parameters gewijzigd zijn.

Hoog tijd

Tot nu toe konden VRI-beheerders parameters aanpassen op een centrale server of buiten via een kastje naast de VRI. Maar dat bleek best omslachtig, en werkte bovendien fouten in de hand: zo werden wijzigingen soms per ongeluk weer teruggezet naar de standaardwaarde. En daarnaast worden steeds meer VRI’s ‘intelligent’: ze gaan communiceren met voertuigen. En dat vraagt ook een andere manier van beheren. De provincie vond het dus hoog tijd voor een nieuw, modern parameterbeheersysteem en besloot daarom om de samenwerking op te zoeken met Ko Hartog Verkeerstechniek.

Het resultaat is het digitale parameterbeheersysteem Sherlock. De provincie ontwierp dit systeem, maar het werkt samen met de applicatie IvDump, dat speciaal hiervoor gemaakt is door Ko Hartog Verkeerstechniek.

Één systeem

IvDump wint logfiles in van alle VRI’s waarin de parameterinstellingen opgeslagen zijn. De applicatie communiceert via het IVERA-protocol. Sherlock zelf is een Excel-database waarin op afroep de logfiles van IvDump automatisch omgezet worden naar een database. En vervolgens worden alle wijzigingen in een tabel gepresenteerd.

Het grote voordeel is dat zowel wijzigingen die op de centrale server of buiten via het kastje naast de VRI, in één systeem worden weergegeven. Bovendien presenteert het niet alleen alle wijzigingen overzichtelijk, het controleert ook steeds of een wijziging nog actief is en niet per ongeluk terug is gezet naar een standaardwaarde. Met name die laatste functionaliteit is uniek en bovendien erg handig, benadrukt de provincie.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.