Credit: iStock / Rawf8 (onbeperkt gebruik)

Man met zeldzaam syndroom vrijgesproken voor rijden onder invloed

De politierechter in Gelderland heeft een 34-jarige man vrijgesproken van het rijden onder invloed. Bij controle na een ongeval bleek de man veel te veel alcohol in zijn bloed te hebben, maar de automobilist beweerde niet te hebben gedronken. En dat lijkt te kloppen. De man lijdt aan het autobrouwerij-syndroom, waarbij suiker in het lichaam wordt omgezet in alcohol.

Een conditie waarvan hij zich op het moment van het ongeluk niet bewust was. Hij stapte daarom onwetend op 28 november 2019 in de auto en veroorzaakte een ongeluk in Huissen. Hij belandde met zijn auto op de verkeerde weghelft en raakte twee tegenliggers. Zelf raakte hij gewond, zijn tegenliggers kwamen er met blikschade vanaf. Hij had op dat moment een hoeveelheid alcohol in zijn bloed die ongeveer gelijk staat aan tien tot twaalf glazen bier.

Syndroom

Maar de man bleef volhouden dat hij niet had gedronken en dit werd bovendien bevestigd door getuigen. De verdachte belandde via de huisarts in het ziekenhuis en daar kwam het verlossende woord voor de automobilist: hij bleek te lijden aan het autobrouwerij-syndroom. Dit is een zeldzaam syndroom, waarbij het lichaam van de man zelf suiker kan omzetten in ethanol oftewel alcohol. De man kan in andere woorden dronken worden van allerlei andere etenswaren.

De officier van justitie vroeg al vrijspraak voor de verdachte, omdat niet kon worden bewezen dat de man alcohol had gedronken voordat hij in de auto stapte. En juist dat werd hem ten laste gelegd. De politierechter was het daarmee eens. Op basis van de medische rapportage en de verklaring van de deskundige op de zitting kon niet worden uitgesloten dat het alcoholpercentage in het bloed van de man werd veroorzaakt door het syndroom en niet door het innemen van alcohol. Daarom volgde vrijspraak.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.