Portretfoto minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat BEELD IenW

Linkse oppositiepartijen vragen uitstel voor uitbreiding A27

Portretfoto minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat BEELD IenW

De uitbreiding van de A27 bij Utrecht, waar veel om te doen is, moet worden uitgesteld. De linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA, SP en Partij voor de Dieren vinden dat er nog teveel onzeker is over onder meer de kosten en stikstofregels. Daarom komen ze met een motie.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) tekende een paar weken geleden het besluit om het project door te laten gaan. Later bleek het project 265 miljoen euro duurder uit te vallen dan begroot.

Ook werd het project eerder afgeschoten door de Raad van State omdat het niet paste binnen de stikstofrichtlijnen. Het is volgens de oppositie maar de vraag of het deze keer wel kan en niet alsnog sneuvelt. De partijen willen dat Van Nieuwenhuizen zorgvuldiger is.

Uitstel

Eerder was coalitiepartij D66 ook kritisch over de gang van zaken. Kamerlid Rutger Schonis wil dat de minister het project uitstelt totdat ze dekking heeft gevonden voor het gat in de financiën. Het leidde tot een confrontatie tussen hem en CDA-Kamerlid Wytske Postma. Het CDA is blij met de uitbreiding en vindt dat D66 zich niet aan het regeerakkoord houdt door voor uitstel te pleiten. “Wat is de handtekening van D66 onder het regeerakkoord nog waard?” aldus Postma.

Van Nieuwenhuizen is “ervan overtuigd” dat het plan standhoudt als de rechter toetst of het voldoet aan de stikstofnormen. Eerder zei ze dat het besluit zorgvuldig is genomen en de beslissing zeker niet overhaast is genomen. Ze ontraadt de motie van de oppositie dan ook.

De Tweede Kamer stemt later over het voorstel.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.