Kerstbomen als tijdelijke barrière tegen sluipverkeer

Het nieuwe snelle interventievoertuig van de politie. FOTO: POLITIE

Een opvallend gezicht in de berm van een provinciale weg in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon. Daar heeft de provincie Noord-Holland samen met de buurt kerstbomen geplaatst in de berm, om op die manier aandacht te vragen voor het probleem van sluipverkeer. Automobilisten kunnen hierdoor niet langer via de berm tussen wegen wisselen.

Het gaat om de N241 in ’t Veld. Sluipverkeer is al langer een doorn in het oog van zowel de buurt als de provincie. Langs de N241 ligt naast de provinciale weg een parallelweg voor langzaam verkeer, agrarische voertuigen en brommobielen en aanwonenden. De parallelweg wordt echter regelmatig gebruikt om verkeer in te halen op de provinciale weg, waarbij de berm wordt gebruikt om te wisselen tussen de twee wegen. Ook is er verkeer dat afsnijdt via de berm. Dit levert onveilige situaties op.

Kerstbomen

Als oplossing heeft de provincie aan de omwonenden gevraagd na de feestdagen de kerstbomen met kluit te bewaren, om ze tijdelijk een tweede leven te geven in de berm. De bomen voorkomen dat auto’s van weg wisselen via de berm en de actie is tegelijkertijd een signaal naar de weggebruikers die deze manoeuvre uitvoeren. Hiervoor werkt ook samengewerkt met de Stichting Help Charley, die kerstbomen inzamelde in Waarland om geld op te halen voor de zieke Charley.

Tekst loopt door onder foto

Kerstbomen in berm Noord-Holland tegen sluipverkeer (foto: Noord-Holland)
Bron: provincie Noord-Holland

De provincie wijst erop dat het wisselen via de berm verboden is, omdat het erg gevaarlijke situaties oplevert. Noord-Holland kreeg dan ook verschillende meldingen uit de buurt, waarin omwonenden hun zorgen kenbaar maakten over de bijna-ongevallen die vrijwel dagelijks plaatsvonden. “Daarnaast schrikken weggebruikers van bestuurders die onverwacht van baan wisselen via de berm, die bovendien zacht kan zijn.”

Andere oplossingen

De kerstbomen zijn op drie verschillende plekken geplaatst en moeten tijdelijk een oplossing vormen voor het gevaarlijke rijgedrag. Maar een definitieve oplossing is er nog niet. De provincie wijst erop dat er geen eenvoudige en eenduidige oplossing is om het sluipverkeer tegen te houden. Bovendien is de berm overal van andere breedte, wat vraagt om maatwerk. Op de lange termijn wordt mogelijk een haag geplaatst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.